GALERIE FOTO | Spectacolul naturii. Aproape 400 de soiuri de trandafiri parfumează aleile Stațiunii de Cercetări Horticole din Cluj

Aproape 400 de soiuri de trandafiri, dintre cele mai variate, colorează și parfumează aleile Stațiunii de Cercetări Horticole din oraș. 44 dintre acestea au fost create chiar la Cluj.

Stațiunea de Cercetări Horticole din Cluj are o tradiție de zeci de ani în crearea unor soiuri spectaculoase de trandafiri. Cel care a pus bazele colecției a fost doctorul Ștefan Wagner, un pasionat al parfumatelor flori. Unele soiuri au fost chiar premiate şi au obţinut diplome şi medalii în cadrul unor competiţii internaționale.

„Toate sunt frumoase, dar vă dau câteva exemple mai reprezentative. Rosagold face parte din grupa arbustoizilor, este un soi care crește viguros, are o culoare galben-aurie și este foarte parfumat. Alt soi foarte reprezentativ și care a luat premii este soiul Foc de Tabără, care a fost creat în anul 1970 și a luat locul II la Roma. Cred că în tot orașul Cluj se găsește soiul Foc de Tabără, un soi foarte valoros, care înflorește tot anul și care este de culoare roșu foc”, a declarat pentru EBS Radio, Gabriela Roman, cercetător în cadrul stațiunii.

Cercetătorii lucrează, an de an, pentru a crea și omologa noi soiuri. Specialiștii încearcă să aibă în colecție o varietate cât mai largă de culori și de forme ale florilor.

„Din 2010, soiurile la care sunt și eu prim autor, avem Aroma, Sandra sau Maribela. Și o mica caracterizare: Aroma are culoarea deosebită, are o culoare arămie cu ochiul mic alb, sunt soiuri care fac parte din grupa arbustoizilor, sunt foarte rezistente și care decorează prin inflorescența bogată”, a mai spus Gabriela Roman.

Cei care ajung în grădina plină de trandafiri rămân fermecați de spectacolul oferit de natură.

„Aș descrie ca fiind Paradisul pe pământ. E foarte frumos totul. Miroase bine și arată bine. Este o feerie, parcă sunt într-o vrajă de când am intrat aici”, spune o tânără.

„Deosebit. Fără cuvinte rămâi când vezi multitudinea asta de culori. E unul mai frumos ca celălalt, cred că mi-ar fi greu să aleg un singur trandafir care să zic că m-a impresionat”, a spus o altă tânără care a vizitat grădina Stațiunii de Cercetări Horticole .

Vestea bună petru pasionați este că aceștia își pot duce acasă un colț din această grădină. Stațiunea de Cercetări Horticole a scos la vânzare o parte dintre soiurile celebre de trandafiri, dar și alte plante dendrologice.

Ioana Pîrlea

Ascultați aici materialul prezentat la EBS Radio: