„Green Book” a câștigat premiul publicului la Festivalul Internațional de Film de la Toronto

Filmul „Green Book”, în regia lui Peter Farrelly, a primit premiul publicului, în valoare de 15.000 de dolari, cea mai importantă distincție acordată la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, Canada.

Pelicula îi are în rolurile principale pe Viggo Mortensen și pe Mahershala Ali şi este o comedie amară ce urmărește povestea adevărată a turneului pe care l-a întreprins în anii ’60 pianistul de origine jamaicană Don Shirley în sudul Statelor Unite.

Premiul publicului este acordat la Festivalul de la Toronto pe baza voturilor acordate de spectatori şi, de multe ori, câștigătorul acestei distincţii se regăseşte între laureații trofeelor Oscar din anul următor.

Premiul publicului acordat peliculelor cult și underground din festival (Grolsch People’s Choice Midnight Madness Award) a mers la comedia indiană de acțiune „The Man Who Feels No Pain/ Mard Ko Dard Nahi Hota”, semnată de Vasan Bala, informează Mediafax.

Dintre documentare, premiul publicului a mers la filmul „Free Solo”, de E. Chai Vasarhelyi și Jimmy Chin (Grolsch People’s Choice Documentary Award).

Premiul Platformei Toronto a fost acordat peliculei „Cities of Last Things”, de Wi Ding Ho, în timp ce „Float Like a Butterfly”, filmul semnat de Carmel Winters, a câștigat premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) la secțiunea Descoperiri (Discovery Programme). O altă distincție FIPRESCI a fost acordată la secțiunea Prezentări Speciale și a ajuns la pelicula lui Guy Nattiv, concentrată asupra unui grup de extremiști, „Skin”. Filmul lui Louis Garrel „A Faithful Man” a primit mențiunea juriului.

Premiul NETPAC, acordat de rețeaua pentru promovarea filmelor asiatice, a fost acordat peliculei de debut în lungmetraj semnată de Ash Mayfair „The Third Wife”, iar mențiunea juriului a mers spre filmul lui Bai Xue „The Crossing”.

A mai fost premiat filmul „Fig Tree”, de Aäläm-Wärqe Davidian – Eurimages´ Audentia Award, acordat celui mai bun lungmetraj al unei regizoare din competiție. La secțiunea Scurtmetraje au fost premiate „Brotherhood”, de Meryam Joobeur (cel mai bun film scurt canadian), o mențiune ajungând la „Fauve” de Jérémy Comte.

Două premii canadiene au fost împărțite de „Roads in February/ Les routes en février” (trofeul orașului Toronto pentru cel mai bun lungmetraj de debut naţional), de Katherine Jerkovic, și „The Fireflies Are Gone/ La disparition des lucioles” (trofeul Canada Goose pentru cel mai bun lungmetraj canadian).

Peste 300 de lungmetraje și scurtmetraje din 74 de țări au fost prezentate la cea de-a 43-a ediţie a evenimentului, considerat cel mai mare festival de film din America de Nord, care a avut loc în perioada 6 – 16 septembrie.

Sursa foto: tiff.net

X
X
X