Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Guvernul vrea să-i penalizeze pe proprietarii mașinilor care poluează

Guvernul pregătește o nouă metodă de penalizare a proprietarilor de mașini care poluează, a anunțat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. Ea a afirmat că un proiect de lege al taxei auto va fi gata până la sfârșitul acestui an.

Trei sferturi dintre mașinile care circulă în România sunt mai vechi de zece ani

Potrivit oficialului, pentru pregătirea noului act normativ lucrează mai multe ministere. „Atunci când emit un ordin de ministru, scot o ordonanță de urgență, un HG, un proiect de lege, întotdeauna ele sunt foarte bine fundamentate și inclusiv fac dezbatere publică, astfel încât să nu am niciun fel de fisură în adoptarea acelui act normativ. Așa vă spun și de data aceasta. Am spus că undeva până la sfârșitul anului pentru că ne dorim să luăm absolut la mână, împreună cu colegi de la Ministerul Transporturilor, RAR, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, pe toate părțile, analiza acestei viitoare metode de penalizare a poluatorului, în sensul că nu dorim ca ea să mai fie atacată, contestată și să câștige cineva în instanță. Adică din toate punctele de vedere să ne asigurăm”, a spus Grațiela Gavrilescu.

Potrivit ultimelor statistici oficiale, trei sferturi dintre mașinile care circulă în România sunt mai vechi de zece ani. „Numărul total de vehicule rutiere înmatriculate în circulaţie, existente în evidenţele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor la 31 decembrie 2017, a fost de 7,6 milioane (7.635.775) de vehicule, din care 77,3% aparţineau persoanelor fizice, autoturismele reprezentând 78,6% din total. Din numărul total de vehicule rutiere înmatriculate în circulaţie, 75,6% aveau o vechime mai mare de 10 ani”, se arată într-un studiu al Institutului Național de Statistică, publicat la începutul acestui an.

Sursa foto: Facebook/Info Trafic jud. Cluj/Stefan Frasnar

X
X
X