Iluminat modern în Parcul Central din Cluj-Napoca, pe bani elvețieni. Consumul de energie electrică va scădea cu 50%

Consumul de energie electrică pentru iluminarea Parcului Central din Cluj-Napoca va fi redus la jumătate. Lămpile de iluminat vor fi înlocuite cu becuri LED.

Investiția este realizată cu fonduri elvețiene, care acoperă 85% din valoarea de peste 250.000 de euro a proiectului. Primăria clujeană a lansat ieri licitația pentru depunerea ofertelor, iar lucrările ar putea fi încheiate până în luna august, spune directorul de dezvoltare al municipalității, Ovidiu Cîmpean.

„Acest proiect vizează reducerea consumului de energie electrică. Pentru Parcul Central estimăm o reducere cu 50% a consumului de energie electrică. Proiectul se înscrie într-o politică mai amplă a noastră de înlocuire a sistemului de iluminat din oraș cu iluminat cu lămpi cu tehnologie LED. Beneficiază și de un sistem de telegestiune, practic iluminatul public poate fi controlat printr-o aplicație pe telefonul mobil, controlată de specialiștii de la Biroul de Eficiență Energetică al Primăriei”, a declarat Ovidiu Cîmpean.

Potrivit anunțului de licitație, depus pe platforma publică de achiziții, durata contractului este de 3 luni de la semnarea acestuia. Data limită de depunere a ofertelor este 29 martie.

Tot cu fonduri elvețiene, va fi introdus iluminatul cu tehnologie LED și în cinci piețe agro-alimentare, respectiv în unele parkinguri aflate în construcție.

Pe de altă parte, toate proiectele de regenerare urbană pregătite de Primăria clujeană, modernizarea Pieței Lucian Blaga și a străzilor aferente, a Bulevardului 21 Decembrie, a străzilor Molnar Piuariu și Regele Ferdinand prevăd instalarea sistemelor de iluminat cu LED. Modernizarea iluminatului din aceste zone se va face cu fonduri europene, în cadrul proiectelor de reabilitare a zonelor respective.

Parcul Central și clădirea Casino au fost reabilitate cu bani europeni, printr-un proiect în valoare de aproape 9 milioane de euro, finalizat în 2012.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: