Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Inspectoratul Școlar propune fuziunea a două licee cu tradiție din Cluj-Napoca

Colegiul Economic și Colegiul Tehnic Napoca ar putea fuziona începând cu anul școlar viitor. Este propunerea pe care o face Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), dar care trebuie aprobată și de Consiliul local.

Șeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, spune că o decizie va fi luată în următoarele două săptămâni, după ce se vor mai purta discuții cu toți factorii implicați. „Singura discuție care se poartă este cea privind desființarea Liceului Napoca, preluarea acestuia de către Liceul Economic, rămânând Liceul Economic, care să aibă în structura lui și partea de servicii, partea de bucătari, partea de chelneri, partea de școli profesionale, pe direcția asta, care sunt cerute de către mediul de afaceri, sunt cerute pe sistemul dual foarte mult și care poate fi gândită ca o structură tot a Liceului Economic, separat. În același timp, realizarea în căminul liceului de acolo a unui hostel în care să poată face practică copiii, pentru că despre asta e ste vorba”, a declarat Valentin Cuibus.
În opinia acestuia, comasarea celor două școli ar duce la extinderea și dezvoltarea Colegiului Economic.

Părinții elevilor de la Colegiul Economic au lansat în mediul online o petiție, prin care se opun acestui proces și semnalează faptul că Economicul are o rată de promovabilitatea la Bacalaureat de peste 90%, dublu față de cea înregistrată la Colegiul Napoca.

Speriate de această măsură sunt și cadrele didactice. „Toată lumea ar fi afectată, în momentul în care unești două școli bănuiesc că se fac restrângeri de activitate. Nu se știe câte clase se dau de a 9-a. Dacă dorești dezvoltare, noi avem trei, ei au trei, pot să se dea opt clase, atunci într-adevăr este dezvoltare, dar dacă ai șase clase unite și primești cinci, atunci nu mai este dezvoltare și atunci intră toată lumea în restrângeri de activitate”, a declarat, pentru EBS Radio, Horia Giurgiuman, directorul adjunct al Colegiului Economic.

Reprezentanții Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Cluj (SLIPC) susțin însă că au primit asigurări că posturile nu vor fi afectate. „Ne interesează dacă colegii noștri au o problemă privind încadrarea. Ne-a asigurat Inspectoratul Școlar că nu este nicio problemă în privința posturilor pe care le au colegii noștri atât din Colegiul Economic, cât și din Colegiul Napoca”, a spus Lucia Cojocaru, președintele SLIPC.

Școli cu tradiție

Colegiul Economic este situat în centrul orașului și împlinește 97 de ani de existență. În prezent, aici învață 442 de elevi în învățământul liceal, dar există și două clase post-liceale. Elevii sunt pregătiți în specializări precum gestiune economică, agent de achiziții, dar există și o clasă de turism. Școala funcționează în 17 săli de clasă, dar dispune și de cămin și cantină.

Dacă elevii de la Colegiul Economic învață contabilitate și gestiune, Colegiul Napoca pregătește tineri în domeniul turismului. Colegiul Napoca, care funcționează în cartierul Mănăștur, a luat ființă în anul școlar 1946-1947.

Colegiul Napoca are în prezent peste 500 de elevi în învățământul liceal, post-liceal, profesional și seral. „Nu suntem nici noi de acord pentru că și noi avem proiectele noastre de dezvoltare a școlii, dar dacă cele două instituții, Inspectoratul Școlar, care propune cifra de școlarizare, și Consiliul Local, care aprobă prin hotărâre de consiliu rețeaua școlară, vor ajunge la această concluzie nu noi, elevii și profesorii, decidem asupra acestui subiect. Decizia nu ne aparține”, a declarat, pentru EBS Radio, Marinela Marc, directorul Colegiului Napoca.

Colegiul dispune în acest moment de peste 30 de săli de învățământ. Marinela Marc susține că proiectul de transformare a căminului într-un hostel care să fie administrat de elevi este mai veche. „A fost un proiect de-al nostru mai vechi, numai că nu am avut fondurile necesare de a transforma căminul într-un hostel ca bază de practică pentru elevi. Sigur că ar fi minunat”, a mai spus directorul Colegiului Napoca.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: colegiul-napoca.ro

Te-ar mai putea interesa

X
X
X