Internările la terapie intensivă depășesc în premieră pragul de 400 de pacienți

Potrivit datelor prezentate joi de autorități, numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns la 49.591, după numărul record înregistrat în ultimele 24 de ore: 1.356 de noi cazuri. La terapie intensivă se află 402 pacienți.

Graphs.ro: Evoluție cazuri în ultimele 20 de zile.

 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 526 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În intervalul 29.07.2020 (10:00) – 30.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 35 de decese, numărul total de la începutul pandemiei ajungând la 2.304 persoane.

Situația la Cluj

Potrivit Prefecturii Cluj-Napoca, totalul persoanelor internate cu COVID-19 în spitalele dedicate din municipiul Cluj-Napoca este de 216, dintre care 202 din județul Cluj.

  • 12 persoane din județ au fost depistate pozitiv cu COVID-19 în ultimele 24 de ore și internate în spitalele dedicate
  • 13 persoane sunt internate în ATI, dintre care 12 din județ
  • Total vindecați și externați: 658, dintre care 515 din județul Cluj
  • Total decedați: 38, dintre care 23 din județul Cluj

Explicația diferențelor de raportare

Deși Grupul de Comunicare Strategică, cel care anunță zilnic bilanțul îmbolnăvirilor, nu a anunțat astăzi, 30 iulie, niciun caz nou pentru județul Cluj, prefectul Mircea Abrudean ne-a declarat că totuși, 14 (n. r. – 12 din județ și doi din afara lui) pacienți au fost internați, după ce au fost depistați cu noul coronavirus. Situația este explicată de acesta prin orele și metodele diferite prin care se fac raportările naționale față de cele județene. Prefectul a mai spus că lipsa cazurilor de astăzi pentru Cluj, în raportarea națională, e explicată și prin faptul că o parte din îmbolnăviri au fost cuprinse în centralizarea de ieri a Grupului Comunicare Strategică.

Recent, întrebat de EBS Radio despre diferențele constante dintre raportarea națională și cea pe județ, prefectul Mircea Abrudean a explicat că „Grupul de Comunicare Strategică (GCS) primește datele de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) în ziua în care raportează în jurul orei 8:00 sau 9:00, noi raportăm ora 13:00. Ei primesc numărul de pozitivi confirmați ca urmare a testelor, noi raportăm numărul persoanelor testate pozitiv și internate în spital. Deci diferă în funcție de orele de raportare, dar totalul general este același. Numărul pacienților pozitivi este întotdeauna același. Este exclusiv un decalaj datorat acestor ore diferite de raportare și faptului că noi raportăm întotdeauna la ora 13:00 pacienții confirmați pozitiv și INTERNAȚI în spitalele COVID la momentul la care transmitem această cifră. INSP-ul vorbește de pacienții confirmați pozitiv ca urmare a testelor, nu de cei internați. Dar totalul general al pacienților este același”, a spus prefectul Mircea Abrudean.

În contextul faptului că Prefectura raportează numărul internărilor, nu cel al testelor pozitive (așa cum o face raportarea națională), Prefectul a precizat la EBS Radio că internările nu au loc în momentul confirmării, „va trebui pacientul respectiv să aștepte să fie preluat de Ambulanță, formele durează câteva ore,  pot să dureze chiar o zi – e confirmat după-amiaza și internat a doua zi dimineața. Este inevitabil pentru că în momentul de față fluctuația pacienților este una foarte mare. Avem mulți suspecți care așteaptă rezultatele testelor în spital, ocupă un loc, ca și un pacient pozitiv în spitalul COVID, după ce este infirmat este externat, formele durează, deci toate aceste demersuri duc la acest decalaj de raportare și până la urmă la diferențele de cifre. Dar totalul este același, nu există nicio altă problemă din punctul acesta de vedere.”

Alte date naționale

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.177.630 de teste. Dintre acestea 23.346 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.566 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.780 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 56 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 30 iulie.

Pe teritoriul României, 3.155 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.223 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 18.244 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 96 de persoane.

Ne poți asculta și aici: