Interviurile EBS | Adela Raluca Moldovan, psiholog: „Preferința noastră este pentru o siluetă caracteristică unui procent de maximum 10% din populație”

Psihologul Adela Raluca Moldovan, a vorbit la EBS Radio despre cât de mult ne preocupă felul în care arătăm și cum încercăm să ne construim o imagine a unui corp perfect. Dar și cum ne sunt afectate relațiile de felul în care aratăm?

Psihologul Adela Raluca Moldovan a mai vorbit și despre imaginea de sine pe rețelele sociale, despre cât de importanbtă este mișcarea pentru un corp sănătos, dar și ce le spunem copiilor despre cum trebuie să arătăm.

Idealul de siluetă este extrem de greu de atins. Asta, spune psihologul Adela Raluca Moldovan, din cauza faptului că singuri ne impunem niște standarde extrem de înalte.

„Studiile au arătat că preferința noastră este pentru o siluetă care este caracteristică unui procent de 5-10% din populație. 5-10% este greu de atins pentru noi toți, cei 100%. De asta spun că avem niște standarde foarte, foate înalte. A fi sănătos nu înseamnă întotdeauna a fi slab. Și adesea, această siluetă atât de idealizată a fost și una subponderală. Preocuparea aceasta pentru imaginea corporală este unul din factorii sociali care alimentează, în cazul unor persoane cu multe alte vulnerabilități, desigur, care duce la dezvoltarea tulburărilor de comportament alimentar în care tinerele încep să fie extrem de preocupate de felul în care arată și încep să se înfometeze din dorința de a atinge acea siluetă foarte, foarte slabă”, spune Adela Raluca Moldovan.

A slăbi a ajuns astăzi o preocupare constantă, spune psihologul. Și nu doar în rândul adulților.

„Nu este totul despre a fi slab, ci despre a avea un stil de viață sănătos. Și ceea ce s-a schimbat dramatic în modul în care noi trăim nu este atât cum mâncăm, ci cât de mult ne mișcăm și cum ne desfășurăm activitatea. Foarte mulți dintre noi suntem urmașii unor bunici care mergeau foarte mult pe jos, care mergeau la coasă, care mergeau la sapă care se mișcau foarte mult, iar noi ne mișcăm cinci metri de la parcare până la mașină și toată activitatea noastră însemană să ne mișcăm două, trei degete pe tastatură. Sigur că nu ne mai permitem să mâncăm la fel ca bunicii, dar schimbarea masivă aici este, la nivel de activitate fizică. Și în funcție de asta, noi trebuie și să ne creștem nivelul de activitate fizică, atât cât reușim și să ne ajustăm apoi aportul caloric în funcție de acest consum. Ca să nu atingem un exces ponderal”, a mai spus psihologul Adela Raluca Moldovan.

Preocuparea noastră despre cum părem în ochii celorlați a fost exacerbată de dezvoltarea internetului și de apariția social media.

„Copiii care cresc astăzi și care au de mici conturi de Facebook și Instagram și alte astfel de platforme, sigur că plaja de oameni cu care se pot compara și plaja de oameni care le admiră lor fotografiile este mai mare. Apoi, sigur că vorbim de editarea fotografiilor, de filtre, unde noi ne comparăm cu o imagine extrem de stilizată a unei persoane. Iar eu dacă mă trezesc dimineața și mă uit în oglindă cum îmi arată tenul și cearcănele și deschid dimineață Facebook sau Instagram și văd o fotografie cu filtru, cu machiaj, cu frumos, cu lumina soarelui, sigur că dacă mă compar și nu realizez în momentul respectiv că una este realitatea și alta este editarea, asta îmi poate afecta profund imaginea de sine”, a arătat psihologul.

Ascultați aici interviul integral pe care psihologul Adela Raluca Moldovan i l‑a acordat Gabrielei Buruian:

Ne poți asculta și aici: