Interviurile EBS | Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „E straniu cum firme din Polonia sau Ungaria pot să aibă prețuri mai bune decât producătorii români”

Președintele Consiliului Concurenței din România, Bogdan Chirițoiu, a vorbit la EBS Radio, despre concurența pe piața de IT, dar nu numai, provocările pieței alimentare românești și investigațiile forului cu privire la modul în care se desfășoară licitațiile publice.

Președintele Consiliului Concurenței din România, Bogdan Chirițoiu, a vorbit la EBS Radio, despre concurența pe piața de IT, dar nu numai, provocările pieței alimentare românești și investigațiile forului cu privire la modul în care se desfășoară licitațiile publice.

„Ce mă îngrijorează este cum pot să facă față producătorii din România din momentul când au mai puține canale prin care pot sa vândă. Și aici suntem atenți să nu fie abuzați. Există o legislație votată în Parlamentul European în acest an care intră în vigoare, care creează niște metode de protecție pentru furnizori versus marile lanțuri de magazine. În același timp, cred că e important și producătorii să se concentreze, să devină și ei ceva mai mari și mai eficienți”, a declarat la EBS Radio Bogdan Chirițoiu.

În ultimii ani Consiliul Concurenței a aplicat amenzi substanțiale, de zeci de milioane de euro, unor companii de retail, pentru practici incoerecte în piață. Agricultura a fost un alt subiect abordat.

„Straniu pentru mine este că noi avem deficit comercial pe zona de agricultură, nu cu marile economii ale Europei, ci avem cu vecinii noștri, care sunt cam ca noi. Cu Ungaria și cu Polonia. De ce reușesc firme poloneze să vândă produse în România, cu toate costurile de transport ceva mai mari, de ce ei reușesc să aibă prețuri mai bune decât producătorii români”, a mai spus Bogdan Chirițoiu.

„Cred că ne lipsește și o anumită masă în România, firmele noastre nu sunt destul de mari, cred că în viitor va terebui undeva să se unească producătorii români și, fiind mai mari vor putea să fie și mai ieftini. Până la un punct, a crește, a fi mai mare înseamnă și faptul că ești mai eficient, ai costuri pe unitate mai mici. Producătorii pot fuziona și să devină o singură companie, dacă prin asta rezultă prețuri mai mari putem respinge tranzacția, dar dacă rezultă prețuri mai mici și astfel beneficii pentru consumator, o aprobăm”, a mai spus Bogdan Chirițoiu.

Directorul Consiliului Concurenței spune că este păcat că, în România, nu a fost transpună directiva eurpeană care ar duce la reducerea comisioanelor bancare.

„Din 28 de state membre suntem ultima care nu a reușit, de trei ani de zile, să transpună directiva eurpeană care obligă băncile să dea acces la date despre clienții lor, așa numitele FinTech-uri, firme financiare bazate pe tehnologie….Dacă companiile astea intră pe zona de servicii de plăți vor pune o presiune asupra băncii, o să reducă comisioanele bancare. Asta-mi pare rău, că ne mișcăm atât de încet cu transpunerea acestei directive. Cred că ea are potențialul să pună presiune asupra băncilor să scadă comisioanele, și e păcat într-o țară ca România, care are un sector de IT care merge bine”, a mai spus directorul Consiliului Concurenței.

Ascultați aici interviul integral pe care Bogdan Chirițoiu i l-a acordat lui Ovidiu Cornea:

X
X
X