Interviurile EBS | Demostene Șofron, gazetar sportiv: „Până în ’89, România avea doi mari ambasadori în lume: cultura și sportul. A rămas cultura

Demostene Șofron unul dintre cei mai vechi redactori de sport din Cluj pune față în față cele două mari perioade ale sportului romanesc, cea de dinainte de Revoluție și cea de acum, accentuând, în interviul acordat pentru EBS Radio, importanța pe care mișcarea o are pentru tânăra generație.

Sportiv de performanță în tinerețe și mai apoi arbitru de volei, gazetarul a fost aproape de toate ramurile sportive de echipă sau individuale, reflectând activitatea și performanța într-o perioadă care acoperă ultimii 40 de ani.

Sportul, spune Demostene Șofron, a fost, alături de cultură, unul dintre ambasadorii țării noaste înainte de Revoluție.

„Până în ’89, România avea doi mari ambasadori în lume. Foarte mari. Era cultura și era sportul, egali. A rămas cultura. E bine că avem încă un ambasador român. În raport cu sportul este peste, mult peste”, a spus Demostene Șofron.

Gazetarul spune că sportul este foarte important pentru copiii de toate vârstele, mai ales că în ultimii ani au explodat unele afecțiuni, cum ar fi obezitatea.

„Până în urmă cu 10 – 15 ani, un copil înmagazina în el cinci, șase boli, printre care erau clasicele lordoză, scifoză, scolioză. Cu tristețe o spun, și am fost la foarte multe congrese de pediatrie socială, în momentul de față într-un copil, de la 7 până la 16 sau 17 ani, există nu mai puțin de 15 – 16 boli asociate. Și cele mai urâte sunt obezitatea, obezitatea morbidă – care atinge mai mult fetele. Au apărut boli noi ca dependența de jocurile video, dependența de calculator, dependența de tabletă. Sunt atâtea dependențe create în ultimul timp de, cinstit să spun, te apucă groaza. Și nu este corect față de copil. Copilul trebuie lăsat să se joace, să se bucure de viață. Dacă îi pui o tebletă de la 5 ani, va fi ‘tabletar’ toată viața lui”, a mai spus acesta.

Puteți asculta aici interviul integral pe care Demostene Șofron i l-a acordat lui Tudor Runcanu: