Dr. Ana Culcer, medic pediatru cu o experiență de peste 50 de ani, a vorbit la EBS Radio despre câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă copiii, pe perioada verii, dar nu numai, greșelile pe care le fac părinții în îngrijirea acestora, importanța alăptării, dar și despre exodul medicilor și „bolile naționale”.

Medicul Ana Culcer a fost prezent la mijlocul săptămânii la o discuție cu părinți din Cluj pe tema celor mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă copiii, mai ales pe perioada concediilor și a vacanțelor.
Ana Culer, fost șef al Secției de Neonatologie a Spitalului de Urgență Universitar din București, se ocupă de sănătatea copiilor de peste o jumătate de veac. Iar în acest răstimp, lucrurile s-au schimbat. Radical. Copiii supraponderali, spune medicul, erau o raritate când ea și-a început cariera, la sfârșitul anilor ’60.
„La începuturile mele, noi ne luptăm cu malnutriția, cu copii subnutriți, distrofici, slabi…Acum întâlnim reversul problemei, copii obezi. Procentul de obezitate este îngrijorător. Începe de la vârsta mică, de la supraîndoparea acestor copii. Nu se poate să ai copil de un an, cu o greutate de 20 de kilograme. Asta e greutate de clasa I. Am copil de 13 ani, care a venit să-l văd, cu 130 de kilograme, fetiță de 11 ani cu 100 de kilograme, fetiță de 4 ani și jumătate, 45 de kilograme. Eu aveam 37 în cladsa a VI-a, a VII-a…Când am început, cazurile acestea erau rarisime. Ori acum, dacă mergi într-un parc, unde întorci capul, adulți și copii obezi”, spune medicul Ana Culcer.
Părinții și bunicii, sigur, bine intenționați, fac totuși greșeli când copilul se îmbolnăvește. Și în special febra este cea care îi înspăimântă cel mai tare. Dar, spune medicul, „înfofolitul” copiilor, chiar și în toiul verii, e ceva ce a rămas „fixat genetic” la noi.
„Cred că și din cauză că nu am avut căldură în timpurile comuniste, românul a suferit de frig și de foame, asta ne-a marcat și atunci ne înfofolim, ne îndopăm copiii ca și când frica, foametea a rămas fixată genetic la noi. Și mai ales bunicile, probabil datorită faptului că o dată ce înaintăm în vârstă, circulația noastră e proastă și noi înghețăm mai ușor. Și atunci judecăm copiii după noi. Ceea ce nu e corect. Pe de o parte, înfofolitul, dacă copilul are febră și eu îl infofolesc, febra crește, în plus copilul transpiră… și copilul începe să tremure și să-i fie rău și se agravează situația. Și pielea nu poate funcționa. Deci pielea este cel mai mare organ, care ne protejează, și prin piele se elimină și toxine și medicamente și de toate. Deci pielea trebuie să fie curată ca să poată funcționa și să nu o sufocăm cu prea multe haine. Deci la 30 și ceva de grade sunt copii care vin la consultație cu trei rânduri de haine, cu body, încă o bluză, încă o bluză, și căciulă pe cap, și șosete în picioare sau dres, ceea ce e mult”, spune dr. Ana Culcer.
Exodul medicilor, crede medicul pediatru, are cauze multiple. Printre cele mai importante este faptul că nici cei mai buni tineri medici nu-și găseau un loc de muncă, iar apoi e vorba de aparatură, care este veche, dar și de volumul prea mare de muncă.
„Mulți dintre tineri au plecat pentru că nu-și găseau loc de muncă sau, deși era cel mai bun, nu era loc pentru el. Nu se poate, deci trebuie să se facă niște concursuri obiective și fiecare să aibă locul lui. Și nu trebuiau desființate atâtea spitale. Pentru că s-a zis că, după metoda americană, rezolvăm cu circulație, cu salvări și facem numai spitale mari unde să aducem pacienții. Dar unii au nevoie de tratament imediat, până îl plimbi nu știu unde sau până vine salvarea, ăla poate să se piardă. Și în plus, condițiile din spitale trebuie mult îmbunătățite. După 90 eu am fost în comisia de la minister (Ministerul Sănătății, n. red.) pentru aparatura medicală. S-au adus o mulțime de aparate, dar din 90 până acuma, alea s-au perimat. Trebuie mereu schimbat și avut grijă și de locații ca să arate ca lumea. Trebuie investit, pentru că doctorul degeaba e bun, dacă nu are cu ce lucra. Și volumul de muncă! Eu am văzut în străinătate – văd 6-8, maximum 10 pacienți. La noi vin buluc, cu zecile, nu mai faci față, este peste capacitatea biologică a unui organism. Am avut colegă la Municipal care era disperată – 120 de ecografii într-o gardă…”, a mai spus dr. Ana Culcer.
Puteți asculta aici interviul integral pe care medicul Ana Culcer i l-a acordat lui Ovidiu Cornea: