Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Interviurile EBS | Fostul fotbalist Miodrag Belodedici: „Nu mai avem aceeași bază de selecție. Acum 30-40 de ani parcă erau băieți mai puternici, mai bine stăteau în ghete”

Miodrag Belodedici, singurul fotbalist român care a câștigat două Cupe ale Campionilor Europeni cu două echipe diferite, Steaua Roșie Belgrad și Steaua București, a vorbit la EBS Radio despre această performanță, despre decizia de a fugi din România comunistă și despre viitorul fotbalului de la noi din țară.

Fostul internațional român Miodrag Belodedici, unul dintre componenții „Generației de Aur”, a făcut la EBS Radio și o radiografie a fotbalului românesc.

În interviul acordat lui Ovidiu Cornea, Belo a spus că naționalei de fotbal a României îi lipsesc jucătorii consacrați.

„Trebuie să începem de jos, cu competiții serioase, cu baze sportive, terenuri, dar cel mai important lucru este competiția la copii și juniori. Trebuie să aibă cât mai mulți adversari buni, cu care să se bată…Cu siguranță, după migrația din România nu mai putem spune că avem aceeași bază de selecție ca înainte. Am scăzut foarte mult la copii și parcă încep să dispară băieții ăia puternici. În echipele de acum 30 – 40 de ani parcă erau băieți mai puternici, mai bine stăteau în ghete”, a spus Miodrag Belodedici.

Singurul fotbalist român care a câștigat două Cupe ale Campionilor Europeni a vorbit și despre această mare performanță și care a fost, în opinia lui, mai greu de cucerit.

„A fost și una și alta, pentru că cea cu Steaua Roșie Belgrad parcă era mai sigură și mai ușoară, pentru că aveam o echipă extraordinar de bună, mai ales în faza de atac. Țin minte, antrenorul ne vorbea tot timpul nouă, mijlocul și apărătorii, cum să jucăm, să fim atenți, să nu greșim. Atacul, n-avea nicio problemă cu atacul, pentru că tot timpul dădeau goluri. N-am pierdut niciun meci în parcursul calificărilor până la finală. Steaua București, cu Anderlecht, am avut un meci mai chinuit la ei. Când veneau în București, pe Ghencea, era ceva incredibil: ce dorință aveam, ce ambiții aveam. Adversarul se speria de noi”, a mai spus Belo.

El a decis să plece din țară, deși nu își dorea neapărat acest lucru și, mai mult, era înrolat la echipa Steaua București, deci avea avea grad militar. Dar a plecat, cu tot riscul de a fi judecat de Tribunalul Militar. În 1988 el a fugit în fosta Iugoslavie și a fost martor și la o parte din cumplitul conflict din țara vecină.

În intervul acordat lui Ovidiu Cornea el și-a amintit despre un episod periculos, petrecut pe stadionul echipei din Zagreb, pe când juca la Steaua Roșie Belgrad.

„Meciul cu Dinamo Zagreb… Am fugit de pe teren. Am ieșit la încălzire și lumea, să ne omoare. Strigau, aruncau cu tot ce aveau, s-a rupt gardul la peluză și au pătruns în teren și antrenorul a strigat la noi: fugiți repede. Am luat-o la fugă, sprint în vestiar. Trei ore am stat, ne-au scos cu niște dube, ne-au dus la aeroport și acolo s-a terminat campionatul”, a spus Miodrag Belodedici.

Întregul interviu pe care marele fotbalist i l-a acordat lui Ovidiu Cornea îl puteți asculta aici:

Sursa foto: FRF

Te-ar mai putea interesa

X
X
X