Interviurile EBS | Marius Ungureanu, cercetător în sănătate publică: Problema în România este că, de multe ori, strategiile zac în sertare

Dr. Marius Ungureanu, cercetător în sănătate publică și sisteme de sănătate la Universitatea Babeș-Bolyai, a vorbit la EBS Radio despre faptul că, în România, de multe ori, strategiile elaborate rămân doar pe hârtie.

Strategia României în domeniul sanitar, de exemplu, întârzie să fie implementată, a spus dr. Marius Ungureanu în interviul pe care i l-a acordat lui Tiberiu Crișan.

„Suntem în anul 2019, punct în care, în mod normal, ar trebui deja să înceapă gândirea strategiei de sănătate din 2021 încolo. Cu toate acestea, sunt lucruri foarte multe care ne lipsesc din implementarea strategiei anterioare. Câteva lucruri care sunt niște priorități strategice sectoriale. Planul național de prevenție, pe care noi nu-l avem, planul național de control al bolilor oncologice, care a fost lansat dar nu a fost operaționalizat, planul național de control al diabetului, nu-l avem, planul național de control al bolilor cardiovasculare, nu-l avem”, a spus dr. Marius Ungureanu.

Problema, mai spune cercetătorul, nu este aceea că nu sunt elaborate strategii, ci faptul că multe dintre acestea rămân doar pe hârtie.

„Un aspect interesant pe care România îl are este acela că de multe ori realizăm documente sau strategii, care sunt un lucru bun. Opinia mea este că nu putem să facem lucruri care să fie durabile dacă nu au o perspectivă pe termen lung și nu sunt circumscrise unor obiective mai largi, unor obiective strategice. Problema este că, de multe ori, aceste strategii zac în sertare”, a mai spus dr. Marius Ungureanu.

Interviul integral cu dr. Marius Ungureanu poate fi ascultat aici:

Ne poți asculta și aici: