Interviurile EBS | Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Cluj: „E rolul părinților să le explice copiilor că drumul lor continuă și dacă nu au ajuns la liceul dorit”

Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Cluj, a vorbit, într-un interviu la EBS Radio, despre desele schimbări din Educație, cum ar trebui să fie plătiți profesorii și despre faptul că elevii care nu ajung la școlile pe care și le doresc nu trebuie să fie demoralizați.

Evaluarea Națională pentru absolvenții claselor a VIII-a s-a încheiat recent, iar Valentin Cuibus spune că vor exista elevi care nu vor ajunge să învețe la liceul sau profilul dorit. Și asta pentru că, la Cluj, înainte de depunerea contestațiilor, 28 de elevi obținuseră media 10. Acest lucru înseamnă că la liceele cele mai râvnite se va intra cu medii mari. Dar ăsta nu este un capăt de drum.

„Copilul trebuie să fie pregătit și aici este rolul părintelui foarte, foarte important, și al familiei. Sigur că toată lumea își dorește în anumite poziții, în anumite școli, în anumite profile, dar e imposibil. Lucrurile în viață nu sunt întotdeauna atât de simple și există posibilitatea să nu ajungi în primul moment acolo unde îți dorești. Nu trebuie să faci o tragedie din asta, poți foarte bine să evoluezi de pe un alt liceu, de pe un alt profil, mergând acolo unde îți dorești, ceea ce e cel mai important – să-ți urmărești cu foarte mare atenție și cu foarte multă grijă scopurile și, practic, dorințele pe care tu le ai în evoluția ta ulterioară”, spune Valentin Cuibus.

Șeful Inspectoratului Școlar Cluj consideră că trebuie să existe o Lege clară a Educației, care să nu mai sufere modificări ori de câte ori este numit un nou ministru, așa cum se întâmplă acum.

„Trebuie să ai niște măsuri pe 10 ani de zile de acum înaine. Știi că nu se mai schimbă nimic, știi că, conform legii, nu ai voie să schimbi sistemul de examene. De exemplu, din momentul în care copilul a intrat în clasa a IX-a, el trebuie să știe cum va da examenul de clasa a XII-a, sau a intrat în clasa a V-a, cum va da examenul de Evaluare Națională”, a mai spus șeful Inspectoratului Școlar Cluj.

Valentin Cuibus este adeptul ideii că dascălii ar trebui plătiți în funcție de performanță. Iar prestația acestora la catedră ar trebui evaluată periodic.

„Asta nu o să le placă la unii când le spun, dar chiar cred în chestia asta – eu aș plăti oamenii în funcție de performanță. Din păcate, legea actuală nu permite acest lucri. Și atunci ai plăti omul în funcție de ceea ce a realizat. Ai avea un salariu X – 5 lei, valabil pentru toată lumea, dar de acolo până la 8 lei, cât poți să-i dai, acolo ar depinde de o hotărâre a Consiliului de Administrație și ar fi valabil pentru o lună, pentru 6 luni, pentru un an, în funcție de rezultatele și activitățile pe care le ai. Din păcate, lucrurile astea lipsesc și toată lumea primește același salariu, ceea ce nu este corect deloc”, a mai spus Valentin Cuibus.

Ascultați aici interviul integral pe care șeful Inspectoratului Școlar Cluj, Valentin Cuibus, i l-a acordat lui Ovidiu Cornea:

Ne poți asculta și aici: