Învățământul preuniversitar clujean, la înălțime. În ultimii ani, Clujul s-a situat mereu pe primele locuri în ceea ce privește rezultatele la examene

Învățământul clujean a fost și anul acesta fruntaș în privința rezultatelor de la Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat.

Imagine de la festivitatea de premiere a elevilor cu medii de 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat, care a avut loc la Consiliul Județean Cluj

La examenul de Bacalaureat, județul s-a situat din nou pe primul loc din țară, cu cea mai mare rată de promovare. Astfel, în sesiunea din vară, procentul a fost de peste 80%, iar în cea de toamnă, de aproape 32%.

În plus, cinci elevi clujeni au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat. Unul dintre aceștia este absolventa Liceului Teoretic „Pavel Dan” din Câmpia Turzii, Teodora Dan, care acum este studentă a facultății de matematică-informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

„Am luat nota 10 la Bacalaureat prin ambiție, muncă, foarte multă organizare. Consider că organizarea este cel mai important lucru și să îți iei toată informația din timp, să nu lași pe ultima sută de metri. Pe viitor, încă, sincer nu m-am gândit, dar am să mă axez ori pe inteligență artificială, ori pe web-design sau pe baze de date”, a spus Teodora Dan.

Și Evaluarea Națională a constituit un motiv de mândrie pentru învățământul clujean în acest an. Județul a ocupat locul secund la nivel național, după Brașov, cu o rată de promovare de aproape 88%. 14 elevi au obținut media 10 la Evaluarea Națională, iar Rebeca Rus, de la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla, a fost unul dintre aceștia.

„Nu pot să spun că am stat să tocesc. Adică am avut încredere în mine și materiile din care am dat examenul au fost mereu printre preferatele mele. Mă simt foarte mândră că am fost printre cei care au reușit să aducă Clujul pe primul loc. Aș vrea să merg la medicină chiar dacă sunt la matematică-informatică”, a spus și Rebeca Rus.

Procentajul ridicat de promovare li se datorează atât elevilor, cât și profesorilor și părinților, spune șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus.

„În condițiile în care, după 5 ani de zile, Clujul este pe primele locuri, indiferent că discutăm de examenele de Evaluare Națională sau de BAC, cred că deja este o performață și este o confirmare a nivelului învățământului preuniversitar din Cluj, ceea ce arată munca desfășurată de copii, dar și coordonarea profesorilor, implicarea conducerilor de școli și, nu în ultimul rând, relația corectă cu părinții”, a declarat pentru EBS Radio Valentin Cuibus.

Și anul acesta, elevii clujeni cu medii de 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat au fost premiați pentru performanța lor de către autoritățile locale și județene.

Alexandra Ogruțan