Învățământul simultan, practicat în mediul rural din județ, afectează performanțele elevilor, iar școlile respective sunt evitate și de către cadrele didactice.
Sunt motivele pentru care Inspectoratul Școlar Cluj intenționează să reducă numărul unităților unde elevi din ani de studiu diferiți sunt grupați într-o singură clasă și învață cu același învățător sau profesor. Inspectoratul va relua demersurile pentru comasarea unor școli, dar decizia finală aparține consiliilor locale, spune inspectorul școlar general Marinela Marc.
„Este foarte important ca elevul să învețe într-o clasă de sine stătătoare, cu profesori calificați, pentru că de multe ori nici profesorii nu aleg să meargă, pentru că este foarte greu să predai în sistem simultan. Și atunci soluția ar fi tot transportarea lor în centrul de comună sau în comunele apropiate, numai că legislația dă dreptul Unităților Administrativ Teritoriale să aibă școală proprie, măcar în centrul de comună. Va trebui să avem întâlniri cu reprezentanții UAT-urilor să încercăm să îi convingem că nu este calitate și că ținem ca un bolnav la aparate aceste școli”, a spus Marinela Mar, șefa ISJ Cluj.
În județul Cluj sunt 47 de școli care practică învățământul simultan, dintr-un total peste 70 de unități de învățământ din mediul rural.
Ovidiu Cornea