Klaus Iohannis: Guvernul are obligația să se asigure că România va câștiga din exercitarea președinției Consiliului UE

Președintele Klaus Iohannis a declarat că mandatul României la conducerea Consiliului Uniunii Europene nu este simplu și a cerut Guvernului să se asigure că țara noastră va avea de câștigat în urma acestuia.

„Trebuie să dăm dovadă de o temeinică cunoaștere a dosarelor și procedurilor. Trebuie să demonstrăm că angajamentul pro-european e mai presus de toate îndoielile. Îmi doresc ca România să poată asigura o președinție (n.r.: a Consiliului UE) eficientă. Guvernul are obligația să se asigure că, din exercitarea președinției, România va câștiga în raport cu partenerii externi”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în fața șefilor misiunilor diplomatice, citat de Mediafax.

„Fie că ne referim la viitorul cadru financiar sau la negocieri de retragere a Marii Britanii din Uniune (…) toate acestea impun o pregătire solidă a mandatului nostru. Perioada rămasă până la sfârșitul acestui an este crucială pentru a construi un mandat consistent, realist, credibil al viitoarei președinții”, a mai spus Iohannis.

„Nu e loc de gafe diplomatice”

Șeful statului a mai spus că în politica externă „nu e loc pentru experimente discutabile, amatorism, gafe diplomatice”.

„Stabilitatea și credibilitatea înseamnă și păstrarea, și apărarea statului de drept, independența justiției și combaterea corupției la același standard. Nu e admisibil ca în an Centenar să facem pași înapoi. (…) Ca președinte voi face tot ce mi stă în puteri și în atribuțiile mele constituționale pentru realizarea acestui țel. Fundamentele politicii externe rămân aceleași, sunt definite prin necesitatea de continuare, extinderea parteneriatului cu Statele Unite și creștetera rolului în UE și respectiv în NATO”, a declarat Klaus Iohannis.

România va asigura, pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene – una din cele șapte instituții ale Uniunii.

Sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis

Ne poți asculta și aici: