Mai multe imobile de interes public din Cluj devin verzi. Investițiile în diminuarea consumului de energie ajung la câteva milioane de lei

Mai multe clădiri din Cluj-Napoca vor fi modernizate și extinse. Investițiile privesc transformarea lor în clădiri verzi, cu eficiență energetică maximă.

Clădirea CJ Cluj va transformată într-una verde, prin intermediul unei investiții de un milion de lei

O investiție substanțială, de peste 4 milioane de euro, bani europeni, vizează modernizarea și transformarea Colegiului Ana Aslan, fostul liceu Terapia din Cluj, în clădire verde.

Vor fi schimbate complet sistemele de termoizolație, dar și cele de încălzire și de monitorizare a consumului energetic, care vor fi automatizate.

De asemenea, sediul Consiliului Județean Cluj va deveni prima clădire verde a unei administrații publice din România. Reprezentanții instituției au lansat deja un concurs de soluții, iar câștigătorul va obține contravaloarea contractului de proiectare, de aproape un milion de lei.

„Sunt o serie de intervenții pe clădirea existentă (sediul Consiliului Județean, n. red.), care înseamnă de la diminuarea consumului de apă, la diminuarea consumului de energie electrică. Se va interveni doar la instalații și pe echipamentele și instalațiile exterioare, care necesită o mică revizuire, iar pe partea de extindere, unde avem aproximativ 2.500 de metri pătrați de extindere, se va merge pe diminuarea la maxim a consumului posibil”, a a declarat arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.

Clădirea spitalului municipal Clujana va deveni și ea verde, printr-un alt proiect european, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro.

Și Primăria din Dej a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de creștere a eficienței energetice a școlii gimnaziale Mihai Eminescu. Proiectul are o valoare de aproape 7 milioane de lei.

Cu toate acestea, nu toate clădirile sunt la fel de verzi, atrage atenția directorul clusterului de energie Transilvania, Alexandra Stoica.

Potrivit acesteia, chiar dacă există mai multe criterii pentru ca o clădire să devină verde, eficiența consumului de energie are o pondere ridicată.

„Consumul energetic este condiționat, la rândul lui, cel puțin de două aspecte: cu cât clădirea este mai bine termoizolată cu atât consumul energetic scade. De asemenea, cu cât instalațiile sunt mai eficiente, respectiv sistemele de încălzire și răcire, sigur că iarăși consumul energetic scade. Nu în ultimul rând este comportamentul consumatorului. O clădire poate să fie foarte bine gândită și extrem de bine proiectată și nu ne comportăm față de ea într-un mod adecvat. Adică avem termostatul pus pe 24 de grade iarna și deschidem geamul. Sau sistemul de iluminat nu este folosit judicios, sunt lumini aprinse peste tot”, spune Alexandra Stoica.

În ultimii șapte ani, mai multe construcții private din Cluj-Napoca au primit certificatul de clădire verde.

Ovidiu Cornea

X
X
X