Mașinile cu volanul pe dreapta vor fi interzise în România

Mașinile provenite din afara Uniunii Europene care au volanul pe dreapta vor fi interzise, potrivit unui ordin al Ministerului Transporturilor.

Autoritățile susțin că infrastructura rutieră din România nu este propice conducerii mașinilor cu volanul pe dreapta. FOTO: Cristina Năstasă, EBS Radio

Ordinul nu vizează încă mașinile aduse din Marea Britanie, de unde provin cele mai multe autoturisme cu volanul pe dreapta. Actul normativ va produce efecte asupra acestor autovehicule doar după ce Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană.

Proprietarii care au deja astfel de mașini le vor putea folosi în continuare. Ordinul Ministrului Transporturilor va intra în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Până atunci însă, reprezentanții Registrului Auto Român au înaintat o propunere prin care mașinile cu volan pe dreapta să fie omologate ca și până acum, indiferent de unde ar proveni, dar la prima inspecție tehnică periodică să fie respinse.

Specialiștii RAR precizează că mutarea volanului de pe dreapta pe stânga ar avea un preț estimativ cuprins între 1.000 și 1.500 de euro.

Decizia de interzicere a mașinilor cu volanul pe dreapta este justificată, susțin autoritățile. Potrivit acestora, 2,5% din accidentele auto au loc cu implicarea autovehiculelor cu volan pe dreapta, 100% fiind vina șoferilor, din cauză că infrastructura din România nu este propice conducerii acestui tip de mașini.

Ne poți asculta și aici: