UPDATE | Măsuri pentru izolarea focarelor de COVID-19 de la Dej. Numărul persoanelor confirmate a ajuns la aproximativ 60

UPDATE Aproximativ 60 de persoane au fost confirmate pozitiv cu Covid-19 la Dej. Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, s-a aflat sâmbătă la Dej unde a analizat împreună cu autoritățile locale situația din focarele de infectare cu noul coronavirus.

 

(Foto: Prefectul Mircea Abrudean și Primarul Costan Morar / captură Facebook)

UPDATE

Până luni, numărul persoanelor confirmate cu Covijd-19, care provin din mai multe comunități de romi din Dej, a ajuns la 60. Primele cazuri au fost confirmate la mijlocul săptămânii trecute, după ce a început testarea persoanelor simptomatice și a contacților acestora, astfel încă limitarea răspândirii virusului să fie limitată. Până acum aproximativ 100 de persoane din aceste comunități au fost testate. Persoanele confirmate sunt internate acum la spitalele de Boli Infecțioase, Boli Pulmonare și Medicală 1, din Cluj-Napoca. De asemenea au fost instituite măsuri de izolare la domiciliu. Potrivit informațiilor de până acum, focarul a pornit de la o adunare religioasă organizată într-o locuință privată marțea trecută, la care au participat aproape 20 de persoane. O anchetă epidemiologică este în curs.

 

37 de persoane dintr-o comunitate de romi din oraș erau confirmate pozitiv sâmbătă, când erau așteptate rezultatele altor 40 de teste.

Comunitatea a fost izolată în regim de carantinare, pentru a împiedica răspândirea virusului, iar toate persoanele au fost testate. Prefectul Mircea Abrudean a precizat că în acest caz au fost deschise două dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, ca urmare a organizării unei activități religioase ilegale care a determinat răspândirea virusului.

Potrivit primarului municipiului Dej, Costan Morar, persoanele confirmate deja cu COVID-19 se află în unitățile sanitare dedicate COVID-19 din Cluj-Napoca.

⭕️𝐅𝐨𝐜𝐚𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐞𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐂𝐎𝐕𝐈𝐃-𝟏𝟗 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐮 𝐚𝐩𝐚𝐫𝐮𝐭 𝐥𝐚 𝐃𝐞𝐣 𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐫𝐫𝐨𝐦𝐢 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐬𝐮𝐛 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐨𝐥. Astăzi am fost împreună cu domnul prefect al județului Cluj, Mircea Abrudean în fiecare dintre cele 10 locații.⭕️De la primul semnal de alarmă la nivelul autorităților s-au luat măsurile necesare pentru limitarea răspândirii infecției la nivelul întregii comunității. Au fost luate măsurile de izolare la domiciliu, testarea, extragerea persoanelor depistate cu COVID-19 și transportarea acestora la unitățile medicale dedicate COVID-19 din Cluj-Napoca pentru ca restul populației din municipiul Dej să fie protejată împotriva răspândirii virusului din aceste focare. Pentru a interveni cât mai eficient pentru limitarea extinderii focarului, persoanele din aceste comunități au fost testate. Persoanele confirmate cu COVID- 19 au fost extrase din aceste comunități și se află în unitățile sanitare dedicate COVID-19 din Cluj-Napoca. Așa cum știm deja focarul a pornit ca urmare a unei adunări religioase la care în urmă cu câteva zile au participat mai multe persoane din aceste comunități.

Publicată de Morar Costan pe Sâmbătă, 2 mai 2020

Ne poți asculta și aici: