Mircea Cărtărescu: „Clujul și-a modificat starea de spirit. Oamenii nu mai sunt atât de liniștiți”

Scriitorul Mircea Cărtărescu a mărturisit că este surprins de aglomerația din Cluj, care oferă o atmosferă diferită față de cea de acum 30 de ani, la primele sale vizite în oraș.

Cunoscutul scriitor a primit astăzi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai, la propunerea Facultății de Litere. După ceremonie, scriitorul a discutat cu jurnaliștii despre titlul care i-a fost conferit, despre statutul scriitorului, spiritul civic la români, dar și despre orașul de la poalele Feleacului.

Mircea Cărtărescu s-a plimbat două ore și jumătate prin centrul Clujului, dar a regăsit un oraș complet schimbat față de vremea când localuri precum Arizona sporeau „farmecul ăsta ciudat al Clujului, pentru noi care nu suntem de aici”.

„Mi s-a părut însă de data aceasta și am fost surprins, dincolo de frumusețea lui, că este un oraș foarte aglomerat. E prima dată când am această impresie și mi-a spus cineva că parcul de mașini a crescut extraordinar în ultimii 2-3 ani, aproape că s-a dublat și atunci Clujul însuși și-a modificat starea de spirit. Când ești înconjurat de un val de mașini, multe claxonează… Oamenii nu mai sunt atât de liniștiți, cum îi știm noi, cum avem noi mitul clujeanului față de bucureștean, că este mai așezat, mai ponderat în tot ce face. Nu, am văzut oameni la fel de neliniștiți ca și la București”, a explicat Mircea Cărtărescu.

„Foarte foarte multă lume și pe străzi. Ieri între două și patru m-am plimbat, foarte mulți oameni, care iarăși pentru mine sunt ciudați, pentru că au alte fizionomii față de bucureșteni, alt accent, firește, alt fel de a merge chiar, altă umanitate este aici, nici mai bună, nici mai rea, ca să fiu bine înțeles, altceva, e ca și când ai merge în altă parte, în Austria, sau undeva, în Bulgaria, sau în orice altă parte”, a mai spus scriitorul.

Mircea Cărtărescu participă și la Întâlnirile internaționale de la Cluj, eveniment organizat de Teatrul Național. Cititorii îl pot întâlni mâine, la ora 13.00, la Muzeul de Artă.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: