Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Muncitorii calificați, greu de găsit la Cluj. Angajator: Un sudor câștigă între 1.000 – 1.500 de euro, dar nu găsim oameni

Muncitorii calificați sunt în continuare greu de găsit de companiile clujene. Asta spun angajatorii prezenți la Bursa locurilor de muncă, organizată de AJOFM Cluj.

Rata șomajului în Cluj rămâne una din cele mai scăzute din țară, de 1,29% la final de ianuarie 2019, față de media națională de 3,32%. Datele oficiale ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj arată că în județ sunt aproximativ 1.800 de locuri de muncă vacante.

Bursa locurilor de muncă organizată vineri de AJOFM Cluj a adus la standuri peste 500 de joburi. Peste 24 de companii, între care unele cu sute de angajați, și-au expus ofertele pentru muncitori calificați în construcții sau industria alimentară, dar și specializări pentru persoanele cu studii superioare, precum cele de inginer sau economist.

Unii angajatori se plâng că găsesc cu dificultate angajați, deși salariile sunt atractive: „Avem nevoie de sudori, avem lucrări luate în Republica Moldova, sudor magistrale de gaz, unde necesită un pic de pregătire mai complexă, dar nu găsim. În momentul de față putem oferi de la 1.500 de euro în sus. Având în vedere că sunt plecați, primesc și diurnă și se poate depăși această sumă. Se face comparația cu străinătatea, unde se poate câștiga din câte știu undeva pe la 3.000 de euro, dar nu avem cum să oferim 3.000 de euro în România. La fabrica de confecții metalice din Cluj se câștigă peste 1.000 de euro, vorbesc de majoritatea sudorilor, bunicei, cei care sunt la un nivel mai scăzut iau sub această sumă”, spune Petru Kallo, inspector de resurse umane la o companie de construcții. Potrivit acestuia, chiar și un muncitor calificat câștigă 3.000 de lei lunar, dar cu toate acestea nu mulți sunt candidați.

Și inginerii sunt dificil de găsit. „Nu pot să vă spun că ne găsim ușor specialiștii, în momentul de față toată lumea cunoaște că este un deficit pe piața forței de muncă, dar încercăm să găsim tot felul de metode și cea mai importantă este să oferim corespondentul necesar fiecărei meserii, să retribuim specialitatea respectivă astfel încât omul să fie co-intersat să lucreze la noi”, sușține Marius Cicio, director de resurse umane la un grup de companii din domeniul confecțiilor metalice, cu peste 700 de angajați. Potrivit acestuia, salariile nete în companie pleacă de la 2.500 de lei, la care se adaugă transport și tichete de masă, și urcă în funcție de specializare și experiență.

În evidențele AJOFM Cluj figurează peste 1.400 de șomeri indemnizați. iar peste 1.000 dintre ei au fost invitați la Bursa locurilor de muncă: „Orice măsură activă pe care Agenția o oferă, curs de calificare, loc de muncă pe care ei îl refuză nejustificat li se încetează șomajul. Vrem să îi facem conștienți că toate eforturile pe care le facem, le facem pentru ei, atât noi, cât și angajatorii și că este nevoie de forță de muncă și este nevoie de ei”, a explicat Ciprian Boșca, purtătorul de cuvânt al AJOFM Cluj.

Alături de șomerii indemnizați, în baza de date a AJOFM figurează alți peste 3.400 de șomeri neindemnizați.

Text și foto: Ovidiu Cornea

X
X
X