O pădure din județul Cluj este raiul hoților de lemne. Garda Forestieră: Prejudiciu de peste 31 de milioane de lei în 28 de ani

O pădure din zona comunei Măguri Răcătău, judeţul Cluj, a devenit raiul hoţilor de lemne. Prejudiciul estimat depăşeşte, din 1990 până în prezent, 31 de milioane de lei, susțin reprezentanții Gărzii Forestiere Cluj.

„Garda Forestieră Cluj a derulat în 2013 o serie de controale, fiind descoperită o cantitate de peste 152.000 mc de lemn tăiat ilegal din pădurea Măguri Răcătău cu o valoare estimată de 30,3 milioane de lei, când aceasta era în administrarea Direcţiei Silvice. Am constatat că este vorba de tăieri istorice, care datează după 1990, din cauza proastei gestionări a pazei. De pe o suprafaţă de 463 de hectare a dispărut vegetaţia forestieră fără documente. După anul 2015, când pădurea a rămas fără pază, furtul de lemne a continuat, prejudiciul estimat ridicându-se la aproximativ 700.000 de lei. De-a lungul anilor am aplicat şi amenzi în urma neregulilor constatate”, au declarat reprezentanții Gărzii Forestiere Cluj pentru Mediafax.

Pădurea care aparţine Composesoratului Măguri Cluj ocupă o suprafaţă de 2.000 de hectare și a rămas nepăzită din anul 2015, din cauza unor litigii între membri pentru conducerea asociaţiei. Abia acum, cei de la composesorat se află în procedură de predare a suprafeţei forestiere către un ocol silvic privat din comuna Borşa, judeţul Maramureş, pentru efectuarea pazei.

„Cei de la Borşa sunt în proces de preluare a pădurii de la Măguri Răcătău şi sperăm ca de la 1 ianuarie 2019 să se ocupe de paza pădurii. A fost lăsată în paragină câţiva ani şi şi-a bătut joc cine a vrut şi a furat. Înainte de 2015 paza a fost asigurată de cei de la Ocolul Silvic Someşul Rece şi şi-au bătut joc cum au vrut, s-a furat cel mai mult cât era pădurea sub pază. Din 2015 nu am mai putut să plătim datoria de 80.000 de lei către ocol, nu am mai avut bani, de aici a apărut problema cu neasigurarea pazei. S-a mai furat şi în perioada asta, dar mai puţin”, a spus Gavril Roba, reprezentantul Composesortului Măguri Cluj.

Contactați de reporterii EBS Radio, reprezentanții Direcției Silvice Cluj susțin că datele nu sunt adevărate. „Vizavi de volumul de 152.000 de metri cubi fac precizarea că nu au fost transmise și nu au fost întocmite acte pentru acest volum și mai ales pentru valoarea la care faceți dumneavoastră referire de către instituțiile abilitate. Actele care au fost întocmite de reprezentanții Gărzii Forestiere au fost transmise mai departe la unitățile de parchet, de pe lângă Judecătoria Cluj și, respectiv, Judecătoria Huedin, dacă bine îmi amintesc, la data respectivă, dar nici într-un caz nu poate fi vorba de un asemenea volum și o asemenea valoare”, a declarat pentru EBS Radio inginerul Traian Neag, responsabilul de comunicare al Direcției Silvice Cluj.

Cum acoperă hoţii furturile de lemne

Poliţiştii clujeni şi inspectorii Gărzii Forestiere au descoperit metodele folosite de hoţi pentru a-şi acoperi urmele, după ce au efectuat un control într-un canton din pădurea Beliș. „Polițiștii din cadrul IPJ Cluj, Secția 8 Poliție Rurală Huedin – Postul de Poliție Comunal Beliș, însoțiți de personal silvic, au finalizat controlul de fond în Cantonul 15 Muști din pădurea Beliș care a vizat atât modul de exploatare a parchetului de material lemnos, cât și cantonul aflat în paza și gestiunea pădurarului. Astfel, s-au identificat 215 cioate de arbori tăiați fără drept și sustrași, în volum total de peste 100 metri cubi de lemn rotund, de esență rășinoasă. Pentru a fi descoperite si identificate cioatele tăiate, nemarcate, polițiștii au îndepărtat resturile de exploatare care erau așezate în grămezi peste acestea, precum și resturile de vegetație și pământul care le acopereau. Prejudiciul imputat pădurarului este de circa 24.000 lei. În acest caz, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunilor de neglijență în serviciu, tăiere fără drept de arbori și furt de arbori, fiind înregistrat un dosar penal”, susțin reprezentanții IPJ Cluj.

Şeful Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Şteţco, a explicat, pentru Mediafax, că metoda acoperirii cioatelor tăiate ilegal cu crengi şi resturi vegetale este folosită des de către hoţii de lemne. Potrivit acestuia, alţi hoţi de lemne toarnă pe cioatele tăiate ulei sau motorină ca să se învechească şi să putrezească repede, astfel încât să nu mai poată fi identificată vechimea tăierii copacilor. „Iese seva şi se oxidează foarte repede, se înegreşte rapid cioata mai ales în cazul răşinoaselor. Am mai descoperit şi alte metode folosite, sunt unii care pun zahăr peste cioate ca să atragă furnicile să mănânce. Se adaptează hoţii”, a conchis Istrate Şteţco.

La nivelul judeţului Cluj, în primele 9 luni ale anului 2018, polițiștii clujeni au făcut aproape 400 de controale în domeniul silvic, în urma acestora fiind deschise 268 de dosare penale. De asemenea, au fost verificate 1.456 de vehicule care transportau material lemnos, 8 dintre acestea fiind confiscate şi a fost confiscată o cantitate de 1.160 de mc de material lemnos în valoare de 325.040 lei.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: