Premieră pentru Estul Europei. Clujul primește 5,6 milioane de euro pentru a pregăti schimbările de pe piața muncii

Cluj-Napoca este primul oraș din Estul Europei finanțat prin Urban Innovative Actions. 5,6 milioane de euro au fost alocați pentru a pregăti schimbările pe care următorii 20 de ani le vor aduce în piața forței de muncă.

Banii vor veni de la Comisia Europeană și vor acoperi 98% din suma prevăzută de municipalitate pentru proiectul „Cluj Future of Work” . Finanțarea reprezintă o premieră pentru Europa de Est și va fi asigurată prin programul Urban Innovative Actions.

Proiectul a fost depus de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean și are o valoare totală de 5,6 milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru analizare și testarea unor scenarii care să permită sectorului cultural, academic, de afaceri și administrației și, în general, comunității să se pregătească pentru schimbările de pe piața forței de muncă din următorii 20 de ani.

Emil Boc: „Trebuie să ne pregătim din timp pentru schimbările sociale și de tehnologie care au loc în acest moment în lume”

Potrivit primarului Emil Boc, 2 milioane de euro vor fi folosiți pentru dotări la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative.

„Viitorul depinde de muncă și vrem să ne asigurăm că ne putem pregăti, ca oraș, din timp pentru schimbările sociale și de tehnologie care au loc în acest moment în lume. Putem face acest lucru cel mai bine printr-un parteneriat puternic între administrația locală, mediul cultural, academic, de afaceri și cel social. Ne bucurăm că prin acest proiect putem să punem în valoare investiția de la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative aducând în acest fel dotări specifice industriei 4.0, în valoare de 2 milioane de euro”, a declarat primarul Emil Boc.

În proiectul „Cluj Future of Work” vor fi implicate, pe lângă administrația publică locală și Centrul Cultural Clujean, mai multe organizații membre sau colaboratoare ale Centrului, respectiv Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, festivaluri, fundații și clustere.

Urban Innovative Actions (UIA), a debutat în 2014, finanțând orașe europene pentru a testa soluții noi la probleme strategice contemporane precum mobilitatea urbană, în Gent, Toulouse și alte orașe, sărăcia urbană, în Barcelona, Torino și alte orașe sau tranziția în domeniul energiei, în Paris sau Goteborg.

Pentru proiecte inovatoare legate de piața muncii au fost finanțate până acum orașele Bilbao, Madrid, Milano și Rotterdam, cărora li se alătură din acest an și Clujul.

Finanțarea proiectului a fost anunțată miercuri la Bruxelles, Belgia. „Trăim într-un secol urban, în care viitorul vieții noastre în comun se dezbate în orașe. De aceea trebuie să mulțumim orașelor care au avut curajul de a-și asuma testarea unor noi soluții ce ar putea îmbunătăți calitatea vieții urbane în Europa. Proiectul Clujului conectează mai multe industrii culturale și creative cu servicii specifice economiei cunoașterii. Pentru a asigura sustenabilitatea demersului, proiectul integrează și comunitățile dezavantajate și vulnerabile, inclusiv comunitatea romă”, a declarat Marc Lemaître, director în Directoratul General pentru Politici Regionale și Urbane (DG Regio)

„<<Cluj Future of Jobs>> construiește pe experiența de inovare socială și urbană deschisă de Centrul Cultural Clujean din programele Cluj 2.1| Fondul de Inovare, Culturepreneurs și Jivipen. Ne uităm, de fapt, la aspectele culturale și sociale locale când planificăm viitorul orașului și deschidem un nou mod de lucru prin care putem lucra în prezent pentru viitorul urbei. Și avem privilegiul de a face asta, deoarece misiunea Centrului Cultural Clujean este de a mobiliza cultura să lucreze pentru dezvoltare urbană”, a declarat Anamaria Vrabie, directorul programului Cluj 2.1 | Fondul de Inovare din cadrul Centrului Cultural Clujean, care a coordonat întregul proces al aplicației orașului.

Detaliile proiectului „Cluj Future of Work”

„Cluj Future of Work” urmărește ca timp de trei ani să implementeze trei obiective principale. Este vorba de facilitarea tranziției la tehnologia 4.0, oferind training și dezvoltare de noi competențe pentru persoanele pregătite în prezent pentru locuri de muncă aflate în risc de dispariție ca urmare a automatizării. Apoi este vorba de creșterea competitivității și implicarea în nevoi societale pentru industriile culturale ale orașului (film, design, muzică, meșteșuguri, media etc.). În al treilea rând este vorba de înțelegerea și propunerea de schimbări fundamentale privind organizarea muncii la nivelul orașului prin lucrul cu categoriile sociale excluse în prezent pe piața muncii.

Potrivit reprezentanților Primăriei, bugetul inițial al proiectului este de 5,6 milioane de euro. Din această sumă, 38% sunt alocate pentru cercetare-dezvoltare și testare de noi tipuri de curriculă pentru categoriile vizate de proiect, 38% sunt investiții în echipamente specifice industriei 4.0, 8% vor fi folosiți într-un program de incluziune socială pentru categoriile marginalizate pe piața muncii, în timp ce 6% vor merge pe cheltuieli de marketing și 10% vor fi folosiți pentru cheltuieli administrative.

Consorțiul clujean de parteneri în proiect are la dispoziție patru luni pentru a pregăti proiectul pentru startul implementării în primul trimestru al anului 2019. Perioada de implementare a proiectului este de trei ani.

Sursa foto: Primăria Cluj-Napoca

Te-ar mai putea interesa