Premiul Nobel pentru economie în 2018: cercetătorii William D. Nordhaus și Paul M. Romer

William D. Nordhaus și Paul M. Romer au primit premiul Nobel pentru economie în 2018 pentru cercetări în domenii care implică dezvoltarea pe termen lung în economia globală și bunăstarea populației la nivel mondial.

Anul trecut, premiul Nobel pentru economie i-a fost acordat economistului american Richard H. Thaler, pentru contribuția la dezvoltarea economiei comportamentale, potrivit comunicatului publicat pe site-ul nobelprize.org, citat de Mediafax.

Sezonul Nobel a debutat pe 1 octombrie, cu premiul pentru medicină, acordat cercetătorilor american James P. Allison și japonez Tasuku Honjo, pentru descoperirile lor în domeniul terapiei anticancer.

Pe 2 octombrie, cercetătorii Arthur Ashkin, Gérard Mourou și Donna Strickland au primit premiul Nobel pentru fizică, pentru descoperirile lor în domeniul laserelor.

Cercetătorii Frances H. Arnold, George P. Smith și Gregory P. Winter au primit, pe 3 octombrie, premiul Nobel pentru chimie pe 2018.

Pe 5 octombrie, comitetul Nobel a acordat distincția pentru pace doctorului Denis Mukwege (Republica Democratică Congo) și Nadiei Murad (Irak), pentru „eforturile de a pune capăt folosirii violenței sexuale ca armă de război și în conflicte armate”.

La începutul lunii mai, Academia Suedeză a anunțat că premiul Nobel pentru literatură va fi suspendat anul acesta, pe fondul scandalului sexual care a izbucnit în sânul secției ce decernează prestigioasa distincție.

Fiecare premiu Nobel, organizatorii vor acorda câte un cec în valoare 870.000 de euro. Ceremoniile de înmânare a premiilor vor fi organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincțiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Sursa foto: Twitter/NobelPrize

Ne poți asculta și aici: