Președintele Klaus Iohannis anunță că va refuza și noile propuneri de miniștri, Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va refuza și noile propuneri de miniștri, respectiv Lia Olguța Vasilescu pentru portofoliul Dezvoltării și Mircea Drăghici la ministerul Transporturilor.

„Da, aceste două propuneri vor fi refuzate în cursul acestei săptămâni. Într-o zi, două vor fi finalizate documente și reexaminate la Guvern”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

El a mai afirmat că motivele refuzului au fost invocate în scrisorile trimise premierului Viorica Dăncilă. „Nu am primit niciun fel de alte propuneri și discuțiile pe care le-am purtat nu au vizat alte propuneri”, a adăugat șeful statului.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat, pentru Mediafax, că dacă șeful statului va relua aceleași motive pentru a invoca refuzul celor doi miniștri, atunci Executivul „nu poate decât să sesizeze CCR” pentru a constata existența unui conflict juridic de natură constituțională. „După ce vom vedea că răspunsul președintelui va fi același cu cel pe care l-am mai primit, nu avem decât să sesizăm Curtea Constituțională. Mai întâi să vedem motivele refuzului, care sunt foarte importante și pentru noi, dar și pentru președinte”, a spus Toni Greblă.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat săptămâna trecută, după ce președintele Klaus Iohannis a motivat refuzul de a accepta propunerile de la Transporturi și Dezvoltare, că a transmis aceleași propuneri în persoana Liei Olguța Vasilescu la Dezvoltare și Mircea Drăghici la Transporturi.

„Având în vedere faptul că cele două propuneri respectă toate condițiile prevăzute de Constituția României, republicată, și de legile organice aplicabile, reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidențiale de numire a doamnei Lia-Olguța Vasilescu în funcția de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici în funcția de ministru al Transporturilor și, totodată, să înceteze efectele Decretului Președintelui României nr.46/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar și ale Decretului Președintelui României nr.47/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar”, se arată în documentul oficial transmis Administrației Prezidențiale de către prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis a motivat joia trecută de ce a respins cele patru propuneri ale premierului Dăncilă. Este vorba despre Ilan Laufer, Mircea Draghici și Olguța Vasilescu la două ministere.

Șeful statului invocă faptul că în cazul lui Ilan Laufer nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție (referitor la incompatibilități) și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului.

Cât privește propunerea în persoana Liei Olguța Vasilescu la Transporturi, se arată că: „persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor”.
Respingerea propunerilor de la Transporturi- Mircea Drăghici și Dezvoltare- Lia Olguța Vasilescu este motivată prin faptul că din documentația transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului.

Sursa foto: presidency.ro

Ne poți asculta și aici: