Prima absolventă a Conservatorului din Cluj care a cântat la Metropolitan New York, invitată specială la Balul Operei 2019

Soprana Anita Hartig, prima absolventă a Conservatorului din Cluj care a cântat pe scena faimoasei Metropolitan Opera din New York, este invitata specială a Balului Operei 2019.

Ajuns la cea de-a 25-a ediție, Balul Operei va avea loc în 9 martie în clădirea Operei și se inspiră din tradiționalul Bal de la Viena, unde de altfel soprana Anita Hartig a și cântat, în 2014. Ceilalți invitați de onoare ai Balului Operei de la Cluj sunt tenorul Teodor Ilincăi și dirijorul Vladimir Lungu. „Îmi face o mare bucurie să o avem pe Anita Hartig acasă și cred că prin prezența ei ridicăm ștacheta destul de sus”, a spus directorul Operei din Cluj, Florin Estefan.

Artiștii vor interpreta arii celebre din opera internațională în cadrul unui spectacol care va dura aproximativ două ore. Regia va fi semnată de Mihaela Bogdan. „Noi nu am inventat apa minerală și nu încercăm neapărat să copiem, dar există un model pe care l-au inventat vienezii, l-au preluat apoi și cei din Budapesta, dacă vă uitați în SUA toate Operele au un bal al Operei. Noi am preluat acest exemplu, dar i-am adus mici schimbări, nu o să ne limităm doar la zona de valsuri vieneze, valsuri au și alți compozitori. Avem un eveniment simplu, elegant, curat, unde oferim atât melodii pe care le știe toată lumea, dar și mici pastile pentru cei care vor să audă ceva nou”, a explicat directorul de marketing al Operei, Cristian Avram.

Alături de invitați vor evolua și soliști ai Operei clujene, Orchestra și Corul Operei, Corpul de balet, dar și Studiuol de Balet Simona Noja. „Mi-am asumat că vor fi niște momente în cadrul Balului, din Lacul Lebedelor și Spărgătorul de Nuci, în care balerinele nu se vor îmbrăca în lebede, ci în rochii de gală. Asta mi-am asumat-o eu, balerinii vor fi îmbrăcați în ținută de gală, respectiv fracuri și rochii din altă zonă decât Spărgătorul de nuci sau Lacul lebedelor”, a spus directorul Operei din Cluj, Florin Estefan.

Spectatorii, care trebuie să respecte un dress code, vor fi invitați și în acest an la dans, sub genericul Alles Waltzer. Scaunele din sală vor fi scoase, astfel că artiștii vor evolua în multe momente în mijlocul spectatorilor.

Biletele s-au epuizat de o lună

După preluarea în 2018 a organizării Balului Operei în regim propriu, conducerea instituției a hotărât să limiteze premiile acordate la cele artistice: Lya Hubic- pentru cea mai bună voce feminină, Alexandru Fărcaș- pentru tinere talente, respectiv Dimitrie Popovici-Bayreuth- pentru excelența unei voci masculine.

În schimb, va fi acordat, în premieră, de către Fundația Transilvania Leaders, noul partener al evenimentului, un trofeu pentru o personalitate din Cluj cu realizări deosebite. Aceasta va fi stabilită de foști rectori ai universităților clujene, membri ai Asociației Transilvania Leaders, a declarat reprezentantul organizației, Adrian Crivii. „O să fie niște personalități care au realizări excepționale academice, civice, care nu au fost suficient de apreciate și onorate, personalități care sunt convins că sunt dincolo de orice contestare”, a menționat Adrian Crivii.

La evenimentul programat în 9 martie sunt așteptate 500 de persoane. Pentru aproximativ jumătate dintre locuri au fost distribuite invitații, iar celelalte au fost scoase la vânzare: „Biletele s-au epuizat de aproximativ o lună, inclusiv la balcon”, au spus reprezentanții Operei.

Chiar dacă și-a schimbat formatul în ultimii doi ani și își propune să reunească elitele orașului din mediul cultural, academic și de afaceri, Balul Operei păstrează un caracter monden, spune directorul Florin Estefan.

Bugetul evenimentului este de aproximativ 100.000 de euro, bani proveniți din surse private.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: Opera Națională Română din Cluj-Napoca

Ne poți asculta și aici: