Prima celulă ecologică a noului Centru de management al deșeurilor din Cluj se deschide în septembrie. CJ vrea să amplaseze acolo și un incinerator

Din această toamnă, gunoiul din județul Cluj va fi preluat de prima celulă a noului Centru de management al deșeurilor.

Odată cu inaugurarea primei celule a centrului, inclusiv deșeurile din Cluj-Napoca, depozitate momentan într-o rampă temporară a Primăriei, vor ajunge aici. Deșeurile vor fi preselectate în patru stații de transfer.

În paralel, se lucrează și la finalizarea drumurilor de acces spre noul obiectiv.

„În această celulă nu se aruncă gunoaiele. Pentru că dacă arunci gunoaiele în această celulă nu faci altceva decât să înlocuiești o groapă cu altă groapă. De aceea va exista stația de piroliză și va exista, în etapa a doua, posibil și un incinerator pentru că doar resturile rămase vor fi depozitate în aceaastă nouă celulă ecologică. În momentul de față, 70% din membrana pe această celulă este terminat, mai avem de finalizat restul de 30% și drumul de acces. Cu acestea, prima celulă poate fi dată în funcțiune”, a declarat, a declarat la EBS Radio președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Acesta a explicat că celula va fi dată în folosință în luna septembrie, fiind un termen obligatoriu pentru că din acea lună toate primăriile din județ trebuie să transfere gunoaiele acolo. Din toamnă, practic, nu va mai exista nicio stație temporară de preluare a deșeurilor în județ.

Consiliul Județean Cluj intenționează să amplaseze și un incinerator în acest centru, iar dacă se va reuși acest lucru nu va mai fi nevoie de construirea celei de a doua celule.

Până în luna august va fi închisă și rampa temporară de la Pata Rât, administrată de Consiliul Județean, singura din județ care se află încă sub monitorizarea Comisiei Europene cu privire la respectarea normantivelor de mediu.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: