Primăria scade cu 100 de milioane de lei valoarea creditului pe care îl va contracta. Perioada de rambursare, înjumătătită

Primăria clujeană va contracta un credit rambursabil de 300 de milioane de lei, pentru susținerea unora dintre proiectele de investiții din oraș. Suma este cu 100 de milioane de lei mai mică decât cea pe care municipalitatea a intenționat să o contracteze inițial, anul trecut.

Consilierii locali au aprobat, în ședința de astăzi, modificarea hotărârii luate anul trecut prin care municipalitatea dorea contractarea unui credit de 400 de milioane de lei, rambursabil în 30 de ani. Singura ofertă bancară depusă atunci nu îndeplinea condițiile din caietul de sarcini, potivit fundamentării din HCL (Hotărârea de Consiliu Local, n.red.), în sensul că împrumutul se acorda pe doar 20 de ani.

Astfel, Primăria clujeană a decis relansarea procedurii. Pe de o parte, municipalitatea a scăzut valoarea creditului solicitat, la 300 de milioane de lei, iar pe de alta a înjumătățit, totuși, perioada în care va returna împrumutul, la 15 ani.

Cei mai mulți bani, peste 240 de milioane de lei, sunt necesari pentru finanțarea viitorului Centru Cultural Transilvania, (unde ar urma să aibă sediul Filarmonica de Stat Transilvania), de pe Bulevardul 1 Decembrie (foto, proiect pentru care s-a încercat, fără succes până acum și concesionarea de teren pentru o firmă care să ridice un hotel sau o clădire de birouri la amplasament, cu plata unei redevenețe, n.red.).

Cea mai mare parte din restul banilor va merge spre lucrări la imobile de pe strada Iuliu Maniu, respectiv la sediul vechi al Primăriei din Piața Unirii. De asemenea, ar urma să fie finanțate din aceeași sumă și lucrări la podul de pe strada Locomotivei.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: