Quinoa, avocado și goji în meniurile creșelor din Cluj

Pasta de avocado sau budinca de quinoa au ajuns și în meniurile din creșele de stat. Cu ajutorul unor specialiști, alimentele nerecomandate precum margarina sau mezelurile au fost înlocuite cu preparate sănătoase, cu un aport nutritiv potrivit pentru cei mici.

Alimentele au fost introduse în toate cele 16 unități din Cluj-Napoca, după calcule stricte, potrivit dieteticienilor.

„Fiecare aliment introdus în meniul copiilor este ales în așa fel încât să aducă un aport nutritiv corespunzător, bogat în vitamine și minerale. Am introdus, de exemplu, mango, avocado și ananas. În meniul copiilor se regăsește chiar și budinca de quinoa, care are o sursă foarte bună de proteine. Alte alimente ar fi lactatele de capră, în special brânza de capră, care este unul dintre cele mai sănătoase produse lactate pentru copii pentru că aportul de calciu, fosfor și fier sunt mai ușor de asimilat de către organism”, explică dieteticianul Mădălina Corlățeanu.

La gustare sau desert, preparatele sunt îndulcite cu miere sau fructe deshidratate. În plus, meniul este adaptat periodic, în funcție de sezon. Mâncarea se prepară în bucătăriile proprii, după rețetele concepute și avizate de specialiști.

„Mîncărurile sunt foarte bine tolerate, indicii de creștere și de nutriție corespund, anchetele alimentare corespund. Pregătirea se realizează în unitățile cu bucătării, care subordonează unitățile mai mici în regim catering”, a explicat și Mihaela Duma, directorul Centrului de Administrare a Creşelor Cluj.

Copiii s-au obișnuit rapid cu aromele uneori inedite, iar părinții sunt și ei încântați.

„Și eu am încercat să i le dau și nu le-a mâncat, dar la creșă le mănâncă. Așa că e un lucru bun. Sunt îndulcite cu fructe și atunci sunt pe placul lor”, spune o mămică.

„Mie îmi convine, sincer. Eu zic că e mai ok, mai schimbăm un pic. După o masă cu avocado este mai sătulă și doarme mai bine. Și pe partea digestive e mai ok”, a declarat pentru EBS Radio o altă mămică.

Din meniurile celor mici nu lipsesc nici supele cremă, cerealele sau shake-urile bio.

Ioana Pîrlea

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: