Record: Aproape 690.000 de turiști au vizitat anul trecut Salina Turda

Salina Turda a înregistrat anul trecut un număr record de turiști, de aproape 690.000. Peste o treime dintre vizitatori au provenit din străinătate.

„Am înregistrat anul trecut un record de turiști care au vizitat Salina Turda, de aproape 690.000, în creștere cu 12% față de 2017, din care 35% au provenit din străinătate, din țări precum Ungaria, Polonia, Israel, Germania. Acest lucru ne confirmă că promovarea Salinei Turda în extern a dat roade și că suntem extrem de bine cotați în turismul internațional”, a declarat Simona Baciu, directorul Salinei Turda, pentru Mediafax.

În acest an, conducerea Salinei vrea să introducă în circuitul turistic o nouă mină, dar și să monteze lifturi de mare capacitate pentru accesul în subteran. „Ca planuri pentru acest an, ne propunem să înaintăm cu finanțarea pentru dezvoltarea turistică prin includerea în circuit a minei Iosif, cunoscută sub numele de Sala Ecourilor. Proiectul necesită o finanțare de 20 de milioane de euro, studiul de fezabilitate este finalizat și trebuie să identificăm axele de finanțare împreună cu Primăria Turda. Deschiderea minei Iosif înseamnă dublarea circuitului vizitabil din Salina Turda”, a spus Baciu.

Potrivit acesteia, proiectul prevede, printre altele, rezolvarea accesului pe verticală în salină prin montarea unor lifturi cu o capacitate de 60 de persoane, astfel încât să fie excluse scările.

În 2017, Salina Turda a fost vizitată de 620.000 persoane.

Exploatarea sării la Turda datează din epoca romană. Salina a fost închisă în 1932 şi a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii în anul 1992. În perioada 2008-2010, salina a fost modernizată în urma unei investiţii de aproape şase milioane de euro din fonduri europene şi a fost inaugurată în ianuarie 2010 în prezența fostului premier Emil Boc și a fostului ministru al Turismului, Elena Udrea.

Pe lângă vizitarea celor trei mine ale Salinei Turda – Rudolf, Terezia şi Ghizela – turiştii pot juca mini-golf, bowling, tenis de masă, pot urca în roata panoramică sau se pot da cu bărcile pe lacul din interior.

Sursa foto: Facebook/Salina Turda

Ne poți asculta și aici: