Revista Steaua a împlinit 70 de ani

Revista Steaua a împlinit 70 de ani de existență. Publicația literară, artistică și culturală, editată de Uniunea Scriitorilor, este una dintre cele mai logevive din Cluj-Napoca și din România.

Lansarea ultimului număr al revistei a fost marcată și la Cluj printr-o festivitate la sediul Uniunii Scriitorilor, în cadrul căreia istoria acestei publicații a fost conturată de Irina Petraș, Victor Cubleșan, Adrian Popescu, și, nu în ultimul rând, de Aurel Rău, fostul redactor-șef al revistei Steaua.

,,Cine suntem? E greu de dat un răspuns unic, deoarece de-a lungul timpului au existat mai multe <stele>, fiecare dând o (stră)lucire diferită revistei şi Clujului. Ne-am numit la început, pentru doar cinci ani, Almanahul literar, până în 1954, apoi Steaua. Am ocupat mai multe sedii, marcându-ne constant prezenţa în diferite puncte-cheie ale oraşului. Am avut mai multe conduceri şi redactori-şefi, fiecare încercând să imprime o anumită <orientare> . Este vorba de Miron Radu Paraschivescu, Geo Dumitrescu, A. E. Baconsky, Aurel Rău, Adrian Popescu. Am apărut în mai multe formate şi formule (toate purtând din 1970 pecetea graficianului Octavian Bour), încercând mereu să rămânem deschişi la toate formele spiritului. De aceea, poate, subtitlul revistei este acum <literară, artistică şi culturală>!, arătă editorii revistei.

Aurel Rău, cel care a stat la cârma Stelei timp de 40 de ani și care a văzut cum crește, cum se dezvoltă pas cu pas, dar și cum rezistă în vremuri de impas politic și social, a circumscris drumul revistei literar- artistice și culturale “Steaua” în cultura română.

În opinia lui Aurel Rău, orginalitatea și creativitatea revistei Steaua reflectă acel “acolo, unde se îngăduia câte puțin să vezi mai departe, acolo către inspirație, aspirație și spre ideal, spre valoarea adevărată, spre zonele înalte, să zicem ale scrisului, ale visului literar ale spiritului. Steaua – acest statut, acest prestigiu își cucerește prin fapte, având o adresare de valoare literară, pentru că era considerată cel mai deschizător de drumuri din acele decenii. Strategia noastră de la Steaua este să îmbinăm tradiția cu inovația / preocuparea și pentru valorile mari dincolo de modernitate și totodată și preocuparea de modernitate. Steaua a avut scriitori care s-au dăruit căutării, cercetării și chiar inovației. Revista apărea în Cluj, dar apărea pentru toată țara”.

Detalii despre istoricul revistei literare Steaua se regăsesc în interviul realizat cu Aurel Rău, fostul redactor-șef al revistei Steaua:

Revista a apărut fără întrerupere chiar dacă și-a schimbat sediul de mai multe ori de-a lungul existenței. Steaua a avut inițial numele „Almanahul Literar”, o revistă lunară, și cu acest nume a funcționat timp de 5 ani. În 1954 a primit denumirea pe care o are și astăzi. Astfel, timpul a trecut, împlinindu-se azi 70 de ani de apariție neîntreruptă a revistei.

”Prima redacție a revistei, unde s-a lucrat pentru publicare număr de număr, a fost pe actuala stradă a Eroilor, care avea un nume rusesc atunci, se numea strada Molotov. După un an am primit un nou sediu de redacție, și revista Steaua s-a mutat aproape de Facultatea de Litere, pe strada Horea numărul 17, unde a funcționat timp de 20 de ani. În 1970 sediul se mută din nou, în clădirea actuală a Administrației Financiare, la etaj, vis – a – vis de Teatrul Național, în Piața Victoriei de atunci, actuala Piața Avram Iancu. Așa a funcționat revista până la Revoluție, după aceea având alte două sedii, unul dintre ele fiind la vechea Primărie, la capătul Bulevardului Eroilor, după care s-a mutat la Filiala Scriitorilor, unde își desfășoară activitatea și actualmente. Acesta este istoricul locațiilor prin care s-a perindat redacția revistei Steaua”, a declarat Aurel Rău, poet, eseist și traducător.

Sursă foto: Andrei Gazsi, Török-Ágoston Rebeka

Török-Ágoston Rebeka