Robot misogin. Amazon renunță la un program cu inteligență artificială destinat Resurselor Umane căruia că nu îi plac femeile

Amazon a renunțat la un program cu inteligență artificială destinat Resurselor Umane pentru că acestuia nu-i plăceau femeile.

Programul de calculator destinat evaluării candidaților la angajare a fost făcut de o echipă de programatori începând din 2014. Acesta le dădea candidaților între una și cinci stele.

Potrivit agenției Reuters, citată de Mediafax, intenția creatorilor programului a fost de a găsi cinci cei mai buni candidați din 100, care să fie angajați. Dar compania a descoperit că noul sistem discriminează candidații pentru posturi de programator sau pentru alte zone tehnice, pentru că programul a fost instruit folosind aplicațiile primite de companie în ultimii 10 ani. Majoritatea acestora au venit de la bărbați, o situație generată de dominația acestora în industria tehnologică, iar sistemul Amazon a tras concluzia că bărbații sunt de preferat la angajare. Așa că a început să penalizeze aplicațiile care includeau cuvântul „woman – femeie”, dar și absolventele unor instituții de învățământ superior exclusiv feminine.

Programatorii au încercat să remedieze situația, dar, pentru că nu au existat garanții că mașina nu ar putea elabora alte modalități discriminatorii de selecție a candidaților, în cele din urmă compania a renunțat la proiect și la programul de recrutare.

Sursa foto: amazon.com

Ne poți asculta și aici: