România va putea folosi moneda euro începând cu anul 2024, dacă ajunge la un PIB pe cap de locuitor de peste 70% față de cât este cel al zonei euro.
Comisia Naţională de fundamentare a Planului Naţional de aderare la zona euro va prezenta proiectul de trecere la euro în luna decembrie, iar data propusă pentru adoptare este 2024, potrivit Mediafax, care citează surse apropiate discuțiilor pe această temă.
Trecerea la zona euro va fi posibilă și dacă România își menține, până atunci, un ritm de creștere economică anuală de aproximativ 4%, iar economia zonei euro nu crește cu mai mult de 2%, anual.
Proiectul de adoptare a monedei euro arată că este posibil ca țara noastră să atingă creșterea economică anuală propusă, având în vedere că are zone agrare întinse, iar agricultura locală tinde să devină tot mai automatizată. În plus, orașe precum Bacău, Craiova, Galați și Iași au început să se dezvolte puternic și tind să se apropie de nivelul celor din vestul și centrul țării, cum ar fi Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov.
România avea anul trecut un PIB pe cap de locuitor la nivelul de 60% din media zonei euro, în condițiile în care, în 2000, era la 30%, astfel că a avut cel mai ridicat ritm de convergență dintre țările din Uniunea Europeană, în această perioadă.
În schimb, spre deosebire de restul țărilor din Europa Centrală și de Est, România are probleme din cauza deficitului comercial ridicat, care a ajuns la aproape 10 miliarde de lei, la nouă luni. În plus, o parte din acest deficit provine chiar din importurile alimentare ridicate din Unguria și Polonia.
Din zona euro fac parte acum 19 țări dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Din 2019, în UE vor rămâne 27 de state membre, după ce Marea Britanie va părăsi uniunea.
Sursa foto: pixabay.com