România interzice importul de oi și capre din Bulgaria

Importul de oi și capre din Bulgaria este interzis, au decis autoritățile veterinare din România. Hotărârea a fost luată pentru a impiedica răspândirea pestei micilor rumegătoare, boală care a apărut în două regiuni din apropierea graniței Bulgariei cu Turcia.

La sfârșitul lunii iulie, autoritățile din țara vecină au raportat primele focare de pestă ovină din Uniunea Europeană. „Precizăm că ambele regiuni se află în apropierea graniței Bulgariei cu Turcia. Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene”, atenționează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Pesta micilor rumegătoare nu afectează omul, dar mortalitatea la oi și capre ajunge la 70 la sută. În România nu evoluează această boală.

Focare noi de pestă porcină

Pesta porcină africană este o altă boală care dă de furcă autorităților române. Două noi focare au fost confirmate, duminică, în județul Buzău, în două gospodării.

Prezenţa virusului a fost confirmată pentru prima oară în țara noastră în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Acum, sunt înregistarte peste 780 de focare. Potrivit unui cominicat al ANSVSA, până la sfârșitul lunii trecute fuseseră eliminați 123.411 porci afectați de boală.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: