România va primi aproape 80 de miliarde de euro pentru relansarea economică post-pandemie

România a obținut aproape 80 de miliarde de euro în urma summitului Uniunii Europene. Banii vor fi folosiți pentru infrastructură, sănătate și învățământ.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că banii vor fi utilizați pentru refacerea infrastructurii din țară și pentru relansarea economică.

„Am ajuns la un acord foarte important pentru Europa, un acord extrem de important pentru România. Iată că, după discuții foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile și patru nopți de negociere, am obținut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro – pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice”, a declarat Klaus Iohannis după summitul UE.

O parte semnificativă din acești bani va fi folosită pentru relansare, pentru revigorare economică, a mai spus președintele.

„Vom folosi banii pentru a pune în practică, pe de-o parte, planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie și în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătiți să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de-o vreme bună deja la planul național de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică„, a declarat Klaus Iohannis.

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, astăzi, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie.

 

Sursa foto: presidency.ro

Ne poți asculta și aici: