Salariile clujenilor au crescut cu 17,7% într-un an

Salariul mediu net al clujenilor a ajuns la sfârșitul lunii ianuarie 2019 la 3.236 de lei, cu 17,7 la sută mai mare decât cel înregistrat în aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Cluj.

Potrivit aceleiași surse, câștigul salarial mediu brut a fost de 5.277 de lei. Din punct de vedere al salariilor, Clujul se situează pe locul doi în țară, după București.

În județul Cluj, erau, la sfârșitul lunii ianuarie 2019, 255.724 de salariați, cu 13.454 mai mulți decât în ianuarie 2018.

Creșterea spectaculoasă de la Cluj se datorează atât majorării salariului minim pe țară, dar și altor factori specifici orașului, spune economistul Iosif Pop.

„Ar fi faptul că în intervalul acesta de timp, cel puțin la Cluj au venit foarte multe firme mai ales din IT, dar nu numai, care au oferit salarii majorate. Ar mai fi și o componentă a faptului că la Cluj există acentul pe serviici medicale, vorbim și de învățământ și IT. În zona serviciilor, creșterile au fost mai accentuate, datorită faptului că a crescut competiția”, a spus economistul clujean Iosif Pop.

La sfârșitul primei luni a anului, în județ erau 4.855 de șomeri, iar rata șomajului era de 1,3%, cu 0,7% mai mică decât cea înregistrată la sfârșitul lunii ianuarie 2018. Rata şomajului în judeţul Cluj este mai mică decât media înregistrată la nivel naţional cu 1 punct procentual, rate mai mici fiind doar în judeţele Ilfov şi Timiş, mai informează reprezentanții Direcției Județene de Statistică Cluj.

Ne poți asculta și aici: