Salariul minim va fi diferențiat, în funcție de studii și vechime în muncă

Salariul minim diferențiat, în funcție de studii și vechimea în muncă, va fi reintrodus cel târziu la începutul anului viitor.

Persoanele cu studii superioare sau cu o vechime mai mare de 15 ani în muncă vor câștiga cu 13% mai mult față de cei care nu îndeplinesc aceste condiții. Foto: EBS Radio

Premierul Viorica Dăncilă și miniștrii Muncii, Lia Olguța Vasilescu și al Economiei, Eugen Teodorovici, s-au întâlnit la Palatul Victoria cu reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor, cărora le-a fost prezentat proiectul de Hotărâre de Guvern în acest sens.

Astfel, persoanele cu studii superioare sau cu o vechime mai mare de 15 ani în muncă vor câștiga 2.350 de lei brut, cu 13% mai mult față de cei care nu îndeplinesc aceste condiții.

Proiectul mai prevede majorarea salariului minim brut pe economie, la 2.080 de lei, ceea ce înseamnă o creștere netă de 100 de lei față de actuala valoare.

Singura divergență este asupra datei de la care va intra în vigoare Hotărârea de Guvern. Sindicatele au solicitat data de 1 noiembrie, iar patronatele vor ca măsura să se aplice abia din 1 ianuarie 2019.

Ne poți asculta și aici: