Școli aglomerate în Mănăștur: Un liceu va fi mutat din cartier ca să facă loc elevilor de gimnaziu

Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” se mută la Colegiul de Telecomunicații „Augustin Maior”. Decizia are la bază numărul scăzut de elevi de la această unitate de învățământ și cererea mare de spații de învățământ, în condițiile în care școlile generale din zonă sunt foarte aglomerate.

Decizia a fost luată la nivelul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, dar încă se mai discută detaliile. Ea va fi pusă în aplicare din anul școlar 2019-2020. „<Edmond Nicolau> se va muta complet cu toate clasele la <Telecomunicații>, având același profil, de electronică-automatizări. Acolo vom înființa școală generală. S-ar putea să nu se înființeze o nouă școală în primul an, pentru că tehnic este destul de greu, și să facem o structură a unei școli existente, unde sunt clase multe de după-amiază, avem mari probleme în Mănăștur cu locurile la școlile generale. Avem Hațieganu cu 17 clase de după-amiază, Creangă cu clase de după-amiază. Suntem în discuții despre cum facem, pentru că discuțiile sunt pentru 2019”, a declarat, pentru EBS Radio, Valentin Cuibus, inspectorul general școlar.

Acesta a adăugat că pentru elevi este mai benefic să studieze în prima parte a zilei.

Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” dispune de peste 30 de săli de clasă, în care învață acum 150 de elevi la liceu, cursuri de zi, la care se adaugă alți 300 la postliceal (două clase) și seral (opt clase). Acești elevi ar putea fi avantajați de modificare, crede conducerea Colegiului tehnic. „Este în avantajul copiilor, atât pentru cei de la noi, că sunt mai în centru, și au posibilitatea să ajungă mai ușor la școală și să nu întârzie, pentru că sunt din toate zonele și împrejurimile municipiului Cluj-Napoca. Este mult mai avantajos pentru copii. Iar pentru ceilalți, care vor veni aici, ei au o șansă să vină la școală numai de dimineața, așa cum se cere”, a declarat Adriana Rafa, directorul Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”, care admite că numărul elevilor de la liceu este tot mai mic.

Colegiul pregătește tehnicieni procesare text imagine și asigură calificări în domeniul electric, electromecanic și electronic. Clasa profesională a fost desființată în acest an din lipsă de elevi.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: