Se pregătește a treia licitație pentru restaurarea Castelului Bánffy din Răscruci. CJ Cluj, care are bani europeni pentru acest obiectiv, nu găsește specialiști

Autoritățile județene vor încerca, pentru a treia oară, să găsească o firmă care să restaureze castelul Bánffy din localitatea clujeană Răscruci.

Odată reabilitat, monument istoric ar urma să se transforme într-un centru cultural și în obiectiv turistic.

Forul județean a lansat încă din toamna anului trecut licitația pentru reabilitarea imobilului monument istoric, iar în februarie a reluat procedura.

Deși valoarea contractului depășește 13 milioane de lei, nici la a doua licitație nu s-a prezentat vreo firmă. Forul județean va relua licitațiile până la găsirea unei societăți interesate de proiect.

„Cred că sunt prea puține firme care au specialiști în ceea ce vrem noi să facem. Recondiționări de mobilier, de scări, lucrări de finețe pe tot ce înseamnă arhitectură veche. Probabil că aceasta este problema, faptul că nu multe firme au specialiști în acest domeniu. E vorba de un contract cu bani europeni și de o sumă suficient de mare încât să fim nevoiți să facem licitație deschisă. Dar vom face licitații până când vom găsi un constructor”, a declarat pentru EBS Radio Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Primarul comunei Bonțida, Emil Cărhaț, crede că restaurarea castelului din Răscruci va contribui la creșterea atractivității zonei, alături de cel din Bonțida, unde anual are loc un festival cu zeci de mii de participanți.

„De la ieșirea din Cluj, Apahida, Jucu, spre Gherla și Dej, în toată valea Someșului este o industrializare foarte mare. În comuna Bonțida este un trend de a crea o oază de turism, de festivaluri, pentru că omul, muncitorul, are nevoie și de un moment de respiro și acest moment de respiro vrem noi să îl creăm încet, încet aici la Bonțida. Va fi un punct tare pentru noi dacă acest castel va putea fi restaurat și pus în valoare”, a declarat pentru EBS Radio Emil Cărhaț.

Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a castelului care datează din secolul XVIII, dar și a parcului înconjurător este finanțată cu bani europeni, printr-un proiect a carui valoare depășește 19 milioane de euro.

Ovidiu Cornea

Te-ar mai putea interesa