Cu toate că economia României a devenit campioana creșterii în Europa Centrală și de Est, majoritatea companiilor din țară se confruntă cu un risc de a intra în faliment mai ridicat decât acum zece ani, arată o analiză a Coface România.
„Aceasta (polarizarea veniturilor – n.red.) explică și un paradox unic în Europa, cred, că n-am statistici, dar nu l-am găsit în nicio carte de economie: atunci când economia crește foarte mult, și în România a crescut, în ultimii zece ani, cu 27%, în general, riscul companiilor ar trebui să scadă. Cu alte cuvinte, firmele ar trebui să capteze această creștere, să investească, să aibă profituri mai mari, să arate mai bine, dar nu prea se întâmplă”, a declarat Iancu Guda, Services Director al Coface România și președintele Asociației Analiștilor Financiari-Bancari din România (AAFBR), citat de Mediafax.
Potrivit studiului, companiile cu cel mai ridicat risc de faliment sunt cele din Teleorman și Vaslui, în timp ce firmele din Sibiu, Timiș și Cluj sunt creditate cu cele mai reduse riscuri.
Analiza mai arată că primele 1.000 de firme din țară, din totalul de aproximativ 500.000, generează jumătate din veniturile totale cumulate ale business-urilor locale. „Companiile mici, cu venituri sub 1 milion de euro, stau mult mai prost decât companiile mari, cu venituri de peste 1 milion de euro. Ceea ce ne îngrijorează este dimensiunea lor, ca număr, 96% din companiile active în România sunt mici. Masa suferă, au sărăcit, au pierdut din competitivitate, din performanță, relativ la companiile mari, în favoarea, în special, a firmelor multinaționale, care țin economia. Mai sunt puse la colț, mai sunt atacate, dar companiile mari plătesc taxele, angajează oamenii și țin economia, ca dimensiune și competitivitate”, a mai spus Guda.
Sursa foto: pixabay.com