Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Sunt copiii din România cei mai sănătoși din UE? Specialist în sănătate publică: „Este exclusiv opinia părinților”

Potrivit ultimului studiu Eurostat, copiii din România sunt considerați a fi cei mai sănătoși din Uniunea Europeană.


Procentul copiilor din România care nu erau bolnavi, în anul 2017, când a fost făcut studiul, depășea 99% la toate categoriile de vârstă. Raportul Eurostat se bazează, însă, exclusiv pe opinia părinților vis-a-vis de starea de sănătate a propriilor copii, și nu pe rapoarte medicale.

„Nu știm dacă e adevarat (faptul că în România sunt cei mai sănătoși copii din Europa, n. red.) pentru că modul în care a fost reflectat rezultatul acestui raport nu reprezintă cu acuratețe ceea ce spune comunicatul de presă al Eurostat. Comunicatul se bazează pe rezultatele unui chestionar pe care Eurostat îl administează în rândul populației. Aceste rezultate se bazează pe niște chestionare, care sunt autoraportate. Populația este întrebată <cât de sănătos considerați că este copilul dumneavoastră>. Nu este rezultatul unor analize sau unor proceduri medicale sau opinia unor profesioniști din domeniul medical, ci este exclusiv părerea părinților vis-a-vis de starea de sănătate a propriilor copii”, a explicat pentru EBS Radio dr. Marius Ungureanu, cercetător în sănătate publică și sisteme de sănătate la UBB.

Acesta spune că explicațiile pentru ceea ce reiese din acest studiu sunt multiple.

„Tot ce putem să emitem în momentul de față sunt niște presupuneri. Poate să fie tendința părinților de a-și considera copiii mai sănătoși decât sunt sau poate să fie capacitatea părinților de a evalua în ce măsură copilul lor este sănătos sau nu”, a mai spus cercetătorul.

Dr. Mihai Ungureanu a mai precizat că este relevant și să înțelegem ce înseamnă sănătatea. „În accepțiunea Organizației Mondiale a Sănătății, sănătatea nu înseamnă doar absența bolii. Ci este o stare de bine completă din punct de vedere fizic, mental și social, ori dacă este să luăm în calcul această definiție în rândul populație generale, lumea nu vede în felul acesta sănătatea. Este o abordare mult mai limitată și mai simplistă în care dacă un copil nu are o boală atunci este sănătos. Dar este o percepție destul de limitată în raport cu ceea ce înseamnă sănătatea”, a precizat dr. Marius Ungureanu.

Sursa foto: pixabay.com

Te-ar mai putea interesa

X
X
X