Theresa May a cerut amânarea Brexit până în 30 iunie. UE nu vrea să accepte prelungirea negocierilor după data de 23 mai

Premierul Theresa May a anunţat că a solicitat formal amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până în 30 iunie, prin prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului comunitar.

Theresa May a susţinut la Londra că nu ar fi corect ca Marea Britanie să participe la scrutinul europarlamentar programat în perioada 23-26 mai.

Premierul Marii Britanii a transmis că i-a solicitat formal preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului UE până pe 30 iunie. „În calitatea de prim-ministru, nu sunt pregătită să amân Brexit mai târziu de 30 iunie”, a afirmat Theresa May, informează Sky News, citat de Mediafax.

Franța și Italia ar putea bloca amânarea Brexit, ce va fi discutată la summitul UE din 21-22 martie, dacă Londra nu oferă garanții că ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar se va produce într-un mod bine organizat, pe baza unui acord, informează agenția de știri Tass, citând o sursă diplomatică. „Franța și Italia sunt dispuse să blocheze amânarea Brexit, la summitul UE, dacă nu obțin garanții că această decizie va asigura semnarea de către Londra a unui acord cu UE și o ieșire bine organizată”, a afirmat sursa menționată anterior.

În ceea ce privește reuniunea de marți de tema Brexit, la nivelul miniștrilor Afacerilor europene, sursa a relatat că majoritatea statelor membre ale UE „nu văd nici un sens în amânarea ieșirii Marii Britanii din UE fără un scop specific care să poată fi atins”.

„Fiecare zi de întârziere crește incertitudinea și daunele economice cauzate de această situație. Dacă nu vedem o perspectivă clară asupra modului în care amânarea cu câteva luni poate garanta ajungerea la o înțelegere între Londra și Bruxelles, ieșirea fără un acord Brexit, cu definirea ulterioară a regulilor jocului, devine mai preferabilă, deși noi am făcut tot posibilul pentru a evita acest lucru”, a adăugat sursa.

De altfel, cu ocazia reuniunii de marți, Nathalie Loiseau, ministrul francez pentru Afaceri Europene, a solicitat Guvernului britanic să ofere motive „credibile” pentru amânarea Brexit, adăugând că incertitudinea din prezent este inacceptabilă.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a confirmat miercuri primirea unei scrisori formale privind amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar, conform unor surse de la Bruxelles, liderii europeni nu sunt dispuşi să accepte prelungirea negocierilor după data de 23 mai.

Citește și: Marea Britanie va cere Uniunii Europene amânarea Brexit

Sursa foto: tmay.co.uk

Ne poți asculta și aici: