Tinerii aflați în căutarea unui loc de muncă, chiar și part-time, așteptați cu salarii tentante la târgul de cariere Job Shop de la Cluj

Tinerii cu pregătire tehnică își pot face practica sau chiar să se angajeze în companii de software ori inginerie, încă din facultate.

Peste 20 de firme le oferă astfel de oportunități tinerilor la evenimentul de cariere Job Shop de la Cluj.

Studenții aflați în căutarea unui job așteaptă câștiguri de aproximativ 2.000 de lei în sistem part-time. După perioada de internship, salariul unui tânăr programator se poate apropia de 1.000 de euro, potrivit reprezentanților unora dintre companii.

Chiar dacă realizarea unui venit încă de pe băncile facultății este un aspect important, studenții nu caută neapărat acest lucru sau salarii mari.

„Am căutat joburi pe software, în general. Sunt student la Automatică și Calculatoare. În primul rând caut să îmi placă, asta contează. Apoi să fie o comunitate ok, să nu te dea la o parte dacă ești junior”, spune Liviu, student în anul 3.

„Nu știu dacă un tânăr poate să aibă pretenții financiare foarte mari la început, dar nici prea mici. Mi-ar plăcea cam 1.000 – 2.000 de lei pe lună part-time și după aceea peste 3.000 de lei”, a spus Marc, student și el în anul 3 la Politehnică.

„Toată lumea subliniază că este internship, dar nu asta contează pentru noi, ci să ne facem experiență, să învățăm lucruri noi. Trebuie să fie un mediu în care să am curaj să întreb când nu știu ceva”, a declarat și Andreea, studentă la Automatică la Calculatoare.

Companiile de la standuri, în general filiale ale unor multinaționale, caută în special programatori și ingineri. Una dintre ofertele mai inedite este cea de programator pentru un produs automatizat, care reduce risipa alimentară.

„Căutăm patru programatori în Cluj pentru un internship cu obiective clare. Avem un produs care, la finalul zilei, oferă date clienților astfel încât ei să ia niște decizii informate și să nu mai producă risipa de mâncare”, a declarat pentru EBS Radio Răzvan Pavel, business analyst în cadrul companiei.

Companiile caută și oameni tineri, care nu au mai lucrat în domeniu, pe care sunt gata să îi formeze.

„Noi căutăm oameni fără experiență cu care să creștem împreună. Salariile încep de la 400 – 500 dacă e internship, dar poate să meargă și spre 1.000 de euro”, spune și Alex Săsărean, reprezentant al unei companii partener SAP.

Târgul de cariere, organizat de asociația studenților de la Politehnică, BEST, care a început luni, continuă și astăzi, între orele 10.00 și 17.00 la BT Arena.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: