Numărul cuplurilor care ajung să divorțeze a crescut cu 20% în ultimii patru ani, arată datele Direcției Județene de Statistică Cluj.

Numai anul trecut au fost înregistrate 850 de divorțuri, față de aproape 700 în 2014. Psihologii sunt de părere că presiunea socială și culturală determină mai degrabă promovarea fericirii individuale decât a celei de cuplu.
„Fiecare persoană în parte se focusează mai mult pe sine, își prioritizează nevoile. Dacă nu primește de la partener sau parteneră ceea ce își dorește, este liber să o ia de la capăt”, a declarat pentru EBS Radio psihologul, Stela Neamțu.
Alte cauze care duc la despărțirea cuplurilor sunt problemele financiare, infidelitatea, consumul de alcool și drogurile, abuzul fizic și verbal și lipsa de implicare în relație. „Printre motive se numără și așteptările nerealiste și certurile frecvente. Aceste probleme apar mai des la persoanele care intră într-o relație de lungă durată fără a avea o pregătire anterioară adecvată”, spune și psihologul Bianca Macavei.
Psiholog: „Nu există probleme de nerezolvat. Există doar oameni dispuși să capituleze fără a lupta”
Terapia care ar putea să ajute în cazul în care un cuplu se află în pragul divorțului, nu este la îndemâna tuturor.
„În România, în general recurg la terapie mai frecvent persoanele tinere și cu studii superioare. Situația materială trebuie să permită costurile intervenției psihoterapeutice, care nu sunt întotdeauna foarte mici. Totodată, consilierea psihologică și psihoterapia sunt intervenții de durată; ca atare, rezultate vor obține cei care au determinarea de a persista până la ameliorarea semnificativă sau rezolvarea problemelor”, arată psihologul Bianca Macavei.
În același timp, psihologul consideră că terapia de cuplu ajută, dar numai cu condiția ca motivul pentru care cei doi apelează la specialist să fie cel corect și anume dorința sinceră de a rezolva problemele și de a salva cuplul.
„Această dorință se cere dublată de disponibilitatea pentru muncă și efort. Din păcate, multe cupluri vin la consiliere sau psihoterapie după ce au decis deja să divorțeze. Scopurile pentru care vin variază de la a demonstra familiei că au făcut tot ce se putea face, până la a-și demonstra că partenerul este cel vinovat de tot ce s-a întâmplat”, spune psihologul.
Dacă terapia ajută, acest lucru ține de cuplu și de valorile personale ale celor doi, conform psihologilor. „Nu există probleme de nerezolvat; există doar oameni dispuși să capituleze fără a lupta”, a mai arătat psihologul Bianca Macovei.
La Cluj scade și numărul căsătoriilor
Îngrijorător nu este doar faptul că divorțurile se înmulțesc, ci scade și numărul căsătoriilor. Anul trecut, în județul Cluj au avut loc aproape 4.800 de nunți, față de aproape 5.100 în 2014, ceea ce înseamnă o scădere de 6%.
„Sunt foarte multe persoane responsabile care se gândesc <<vai, dar încă nu am un serviciu suficient de stabil, încă nu câștig suficient de mulți bani să-mi permit o familie și atunci hai mai bine să stăm împreună, vedem noi cum o să ne descurcăm și când o să mă pun pe picioare, îmi voi asuma cu adevărat familia>>”, spune psihologul Stela Neamțu.
Împreună, dar fără „hârtie”
Conform ultimului recensământ al populației din 2011, peste 23.000 de locuitori din județul Cluj au recunoscut că trăiesc în concubinaj.
Potrivit psihologului Bianca Macovei, mulți tineri consideră căsătoria ca fiind un angajament religios și social inutil.
„Ce omit ei este impactul psihologic al acesteia. Căsătoria presupune, din punct de vedere legal și moral, asumarea unor responsabilități. Această asumare este atât personală, cât și în fața grupului social. În aceste condiții, separarea presupune o suită de neplăceri și costuri în plan emoțional, dar și practic”, arată Bianca Macovei.
Cristina Năstasă
Sursa foto: pixabay.com