Tratamentele non-invazive pentru pietre la rinichi au fost reluate la Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj

După mai bine de zece ani, pacienții cu pietre la rinichi pot beneficia, din nou, de tratamente cu unde de șoc la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca.

Unitatea sanitară a cumpărat un aparat cu ajutorul căruia se pot efectua intervenții de acest gen, care sunt total non-invazive. ICUTR a deținut un astfel de dispozitiv în trecut, dar acela s-a defectat, iar reparația ar fi implicat costuri mult prea mari.

„Este vorba despre un aparat care ne permite să spargem pietrele la rinichi, din afara corpului, intervenție numită litotripsie extracorporeală. Este o investiție a Ministerului Sănătății, a fost finalizată la sfârșitul anului trecut. Pentru a putea utiliza acest aparat am făcut, de asemenea, o reamenajare a spațiului în care acesta este așezat, reamenajare care s-a făcut din venituri proprii”, a explicat purtătorul de cuvânt al Institutului de Urologie din Cluj, dr. Iacob Gheorghiță.

Pe lângă acest aparat, au mai fost cumpărate, printre altele, un ecograf nou pentru ambulatoriu, o autoutilitară pentru transportul echipelor de transplant, și o linie de echipamente pentru testarea hematologică.

În Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca s-au mai efectuat lucrări în sălile de operații, în spațiile de terapie intensivă și în saloanele pentru pacienți. De asemenea, s-au instalat un nou sistem de alarmă de incendiu și 20 de unități de aer condiționat. Costurile s-au ridicat la 180.000 de lei.

La ICUTR Cluj-Napoca au fost tratați anul trecut peste 2.700 de pacienți.

Alexandra Orguțan

X
X
X