Universitatea Babeș-Bolyai devine prima instituție de învățământ superior din țară care și-a monitorizat nivelul de radon din propriile spații.
Acest gaz pătrunde în interiorul clădirilor prin fisurile din pereți sau fundație, ori prin podele. Iar spațiile ventilate insuficient sau neaerisite pot constitui un risc pentru sănătatea populației. În proiect au fost incluse 60 de spații care aparțin universității.
„Radonul este un gaz radioactiv care are ca și sursă substratul geologic. Ca urmare el este omniprezent, este imperceptibil, însă, în anumite condiții de acumulare și expunere, el are un potențial dăunător asupra sănătății. Organizația Mondială a Sănătății îl consider al doilea factor cancerigen, după fumat. Clădirile cu risc în acumularea acestui gaz radioactiv sunt clădirile care, în primul rând, sunt așezate pe un substrat geologic în care rocile conțin minerale cu uraniu, care generează această descompunere și acest gaz numit radon”, a declarat pentru EBS Radio Nicoleta Brișan, coordonatorul proiectului.
În cinci dintre cele 60 de spații monitorizate, valoarea radonului a depășit ușor nivelul de referință stabilit prin lege. Acum, specialiștii caută soluții pentru remedierea acestor probleme.
Pe de altă parte, universitatea clujeană a lansat la începutul acestui an Sistemul SmartRadon, un aparat care monitorizează calitatea aerului din clădiri.
Ioana Pîrlea