Un centru pentru femeile care sunt victime ale violenței domestice se deschide la Cluj-Napoca

O mână de ajutor pentru femeile victime ale violenței domestice. În doar câteva săptămâni, în cartierul clujean Iris se va deschide un centru de consiliere și suport, cu ajutorul Primăriei.

În foto, în stânga, Bianca Deac, voluntar la asociația „Vivad”, care oferă sprijin femeilor.

Femeile vor beneficia, în primul rând de consiliere psihologică și juridică.

„Rolul acestui centru este de a oferi constultanță, atât persoanelor victime ale violenței domestice, cât și rudelor sau prietenilor acestor. Va exista un consilier juridic, un psiholog și un asistent social, care vor îndruma persoanele vizate cu privire la demersurile legale care pot fi luate în aceste situații, respectiv cum poate fi înlăturat agresorul din sânul familiei”, a spus viceprimarul Olah Emese.

Deocamdată, în județul Cluj există două adăposturi pentru femeile victime ale violenței domestice. În cele două centre, acestea pot să găsească sprijin până reușesc să își pună viața în ordine și asta în contextul în care experiențele prin care au trecut nu sunt întotdeauna ușor de depășit.

Un caz special este cel al unei femei care a emigrat în Statele Unite ale Americii, în 2006, unde l-a întâlnit pe cel de-al doilea soț. Însă problemele domestice nu au întârziat să apară. Din cauza conflictelor, femeia a decis să revină în țară, dar drama ei este că nu îl are în grijă pe fiul ei, în ciuda demersrilor pe care le face de când a plecat.

O altă femeie, mamă și ea, a decis să își ia destinul în proprile mâini.

„Când am plecat, am plecat cu buzunarele goale, cu un copil, într-o chirie, fără servici. Dar cu ajutorul Bunului Dumnezeu mi-am găsit serviciu și suntem fericiți chiar dacă nu suntem foarte bogați…”, spune Anamaria, care și-a refăcut viața și a dat naștere unei fetițe. Ea are și un băiat cu fostul patener pe care l-a părăsit după 17 ani.

„Au fost mai multe amenințări, dar am obținut ordine de restricție și după aceea nu au fost probleme. S-a pronunțat și divorțul deja”, a povestit Anca, mamă a trei copii, care a decis să divorțeze după ce soțul a devenit dependent de alcool, iar conflictele s-au intensificat.

Gravitatea acestui fenomen – violența domestică – este de multe ori trecută prea ușor cu vederea atât în familie, cât și în comunitate, spune Bianca Deac, voluntar în cadrul unei asociații care ajută victimele violenței domestice. Acesta este unul dintre motivele pentru care femeile cer târziu ajutor autorităților.

„Avem încă probleme de cultură, de educație. Am întâlnit poate mai puține cazuri de femei din familii cu situațe precară și mai multe cazuri de femei cu situație bună familială, pe care le vezi și despre care spui că totul este ok: femei de afaceri, sportive de performanță, psiholog, avocat”, a declarat Bianca Deac.

Una dintre problemele cu care se confruntă asociațiiile care se preocupă de situația femeilor victime ale violenței domestice este că în România nu există încă o bază de date centralizată cu privire la numărul de cazuri.

Pe de altă parte, de anul trecut autoritățile clujene le ajută pe femeile din această categorie cu plata chiriei timp de un an. Până acum, însă, doar patru femei au depus cereri pentru a beneficia de acest sprijin financiar.

„Sunt convinsă că numărul cererilor va crește după ce se va deschide și Centrul de suport și consiliere”, a spus viceprimarul Olah Emese.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: