Un echipament prin care se obține apă potabilă din bălţi a fost realizat de cercetătorii clujeni

O echipă de cercetători clujeni a realizat un echipament mobil prin care apa reziduală este purificată și se poate astfel obține apă potabilă din bălți sau fântâni colmatate după inundații.

Noul echipament este compact, nu are dimensiuni mari și nu are consumabile costisitoare. „Acesta poate fi folosit în mici fermele de animale, în gospodăriile populației din mediul rural, unde apa din fântâni conține nitriți care sunt cancerigeni, dar și de către ISU în zonele în care au avut loc calamități naturale, inundații, unde fântânile sunt colmatate, nu mai există surse de apă, astfel că se poate trata apa din bălți și se oferă apă potabilă. Echipamentul este mobil, compact, având dimensiuni de 1,50x 1,2x 0,80 m, nu are consumabile costisitoare, dedurizează apa, elimină manganul și fierul, reduce nitraţii, nitriţii dar și bacteriile obținând, în final, o apă potabilă, de puritate ridicată”, a declarat, pentru Mediafax, Călin Tomoiag, membru al echipei de cercetători.

Echipamentul a fost dezvoltat prin intermediul a trei proiecte cu finanțare europeană, cu sume cuprinse între 37.000 de euro și 60.000 de euro.

„Funcționează în regim automat, softul este scris de noi, electronica este făcută de noi, are o capacitate de 800 de litri pe oră, dar putem să ajungem și la 2.000 de litri pe oră. Un astfel de echipament încercăm să îl producem la un preț de sub 2.000 de euro și avem capacitatea de a realiza două-trei asfel de echipamente pe lună”, a explicat cercetătorul clujean.

În cadrul proiectelor derulate de cercetătorii clujeni este testată și eficiența unui polimer, brevetat de parteneri italieni, care dezinfectează apa având efect asemănător clorului, dar care se dezintegrează complet în apă și nu lasă urme nocive, o purifică după care dispare.

Un alt proiect al cercetătorilor clujeni se referă la reducerea poluanților din apa reziduală rezultată prin procesarea cărnii la un producător de mezeluri din județul Cluj.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: