Un tânăr din Cluj a creat un ghiveci inteligent, care îngrijește singur plantele

Plantele nu mai sunt în pericol atunci când nu suntem în preajma lor ca să le îngrijim.  Asta datorită unui tânăr din Cluj, care tocmai a terminat liceul.

Robert Kovacs, absolvent al Liceului Unitarian „Janos Zsigmond” din Cluj-Napoca, a inventat un ghiveci inteligent.

Dispozitivul are o cutie de control a temperaturii și iluminatului din casă și una care face conexiunea la internet. Iar utilizatorul poate controla, cu ajutorul unei aplicații, acești parametrientat un ghiveci inteligent.

„Utilizatorul are acces la o aplicație pe telefonul mobil de unde poate să seteze parametri în care dorește să se afle planta sa și ghiveciul îi oferă acest lucru. Ghiveciul are un rezervor de apă pe care utilizatorul este nevoit să îl încarce la punerea în funcțiune. În momentul în care utilizatorul uită să reumple rezervorul de apă, ghiveciul are proprietatea că absoarbe umiditatea din aer, oferind astfel apă pentru plante”, spune Robert Kovacs.

Produsul creat de tânărul clujean a fost premiat atât în țară, cât și peste hotare. Ideea lui Robert Kovacs a luat premiul II la Concursul Regional TUDEK, la Odorheiul Secuiesc,  premiul cel mare la etapa internațională al aceluiași concurs, la Szeged, dar și un premiu special la Concursul Internațional de Invenții pentru Tineret de la Budapesta. Acum, creatorul ghiveciului inteligent a depus documentele pentru obținerea brevetului de invenție în Ungaria.

Ioana Pîrlea