Universitatea de Artă și Design s-a „mutat”, în premieră, în Palatul Bánffy

Sute de tablouri și instalații artistice create de absolvenții universității de Artă și Design pot fi văzute, în premieră, până duminică, la Muzeul de Artă din Cluj.

Cu excepția spațiului destinat expoziției permanente a muzeului, toate celelalte încăperi ale Palatului Bánffy fac loc, timp de o săptămână, unor instalații spectaculoase de sculptură, grafică, sau ceramică, dar și pentru numeroase picturi.

Între exponatele care atrag atenția se numără o instalație din materiale textile, care reproduce un colț de sufragerie, respectiv o instalație care redă amintiri din memoria autorului cu ajutorul mai multor elemente: pământ, piatră, oglinzi și un monitor de calculator.

Horațiu Coman, absolvent al specializării Grafică, a realizat o cărticică de benzi desenate care incorporează și realitatea virtuală.

„E o cercetare pe zona de visual storytelling. De multe ori se face o confuzie în zona asta, între bandă desenată, film și joc, în momentul în care ai tu puterea de a lua anumite decizii, de a influența povestea. Partea de VR nu își propune decât să augmenteze zona de storytelling, să introducă cititorul în poveste, dar fără să îi dea impresia că are capacitatea de a schimba firul narativ în vreun fel”, spune Horațiu Coman.

La rândul său, Teodora Bota, absolventă de master în Cermică, a reprodus la scară mărită forme microscopice, pe care le-a transformat în bijuterii și obiecte decorative.

„Am reinterpretat fiecare structură naturală, am avut patru surse de inspirație, polenul, diatomeele, radiolari și semințele, pe care le-am supradimensionat, dar în același timp sunt destul de mici ca dimensiune. Le-am scos din planul lor natural, am făcut două broșe și un inel, în care am folosit și argintul, am combinat sticlă, metal și ceramică”, a explicat Teodora Bota.

Organizată anterior la Expo Transilvania, expoziția absolvenților Universității de Artă și Design din Cluj este găzduită, în premieră, de Muzeul de Artă. Iar asta le oferă tinerilor artiști șansa unei vizibilități mai mari.

„Este vorba de o manifestare care dă o aură de singularitate în peisajul artei contemporane din România. Pentru public poate fi foarte interesantă, acesta poate intra în contact cu talentul, cu educația și competențele dobândite de acești tineri. Ca muzeu, dorim prin această colaborare să ne reafirmăm încrederea pe care dorim să o acordăm tinerelor generații, încercând să valorificăm potențialul lor creativ”, a declarat pentru EBS Radio istoricul de artă Alexandra Sârbu, șef de secție în cadrul muzeului clujean.

Rectorul UAD, sculptorul Raud Moraru, spune că expoziția este una relevantă pentru viața artistică, în condițiile în care există absolvenți care au devenit nume sonore în artă. Adrian Ghenie, Victor Man, Șerban Savu, Ioan Suciu sau Marius Bercea sunt printre numele cele mai sonore.

„Unele departamente au făcut selecții, altele au venit cu tot ce au. Invităm publicul să vină să vadă, pentru că are ce. Scopul este să aducem activitatea Universității mai aproape de clujeni, iar faptul că expoziția este de această dată în centru este cu totul altceva”, a spus Radu Moraru.

La Muzeul de Artă sunt expuse lucrările absolvenților de la majoritatea secțiilor UAD. Acestea pot fi văzut până în 30 iunie. Creațiile absolvenților secției de Design sunt expuse la Muzeul de Istorie a Transilvaniei.

Ovidiu Cornea

Te-ar mai putea interesa